друкувати


Київ-Івано-Франківськ: без партнерства на папері

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-17 03:30:23

За якийсь тиждень, що минув після останньої публікації на тему сланцевого газу, Івано-Франківська обласна рада дала до попередніх ще більше свідчень зацікавленості проєктом угоди між американською фірмою Chevron, державою Україна і ТОВ "Надра Олеська". Розглянемо кожне з цих свідчень зокрема.

Голова облради Василь Скрипничук підписав 11 липня розпорядження про створення робочої групи для опрацювання проєкту угоди. Кількісно склад групи достатньо великий, до неї входять як обласні депутати, так і науковці, екологи. На ознайомлення з текстом угоди група має всього один місяць, тому що не далі як 23 серпня на черговому засіданні облради письмові зауваження й пропозиції будуть розглянуті. Це означатиме, що всі крапки над "і" в такому надважливому питанні буде розставлено.

Як зрозуміло вже з самої назви проєкту угоди, ні в Києві, ні в Америці (чи де там зареєстровано Chevron), Івано-Франківську область, з надр якої також видобуватимуть газ, у разрахунок не беруть. Елегантніше висловлюючись, ми для них не є рівноправним партнером. Єдине, що потрібно Кабміну від облради, - це формально узгодити договір. Тобто дати згоду, не вставляючи ще й своїх два ґрейцари.

Важко сказати, як воно вийде в кінцевому підсумку, та наразі облрада не має наміру стати слухняним знаряддям Кабінету міністрів. Голова постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку Юрій Романюк, наприклад, висунув цілий перелік питань для узгодження документу, опублікувавши його на одному з івано-франківських сайтів. Повторю лише найосновніше з цього переліку. Входження комунального підприємства "Прикарпатсланцгаз" у співзасновники проєкту і відрахування цьому підприємству 20-25% від загальної квоти української сторони. 50-процентне автоматичне відщеплення всіх рентних платежів у бюджет області. 70-процентне відщеплення - екологічних зборів. Щороку виділяти області не менше 500 млн грн на ремонт доріг і мостів.

Ні, це ще далеко не всі вимоги. Обласний депутат вимагає відкрити швидкісний нічний потяг "Київ-Івано-Франківськ-Яремче". Побудувати закриту швидкісну ділянку міжнародної автотраси "Коломия-Івано-Франківськ" від с. Глибокої до с. Марківки, обминаючи Отинію...

Звичайно, мешканці області, а передусім автомобілісти, готові в долоні плескати від таких ініціатив. Але як подивиться на них український уряд? - ось у чому закавика. І сама фірма Chevron яким оком гляне? Не кажучи вже про геть непрозорі "Надра Олеська"...

Зрештою, депутат Романюк - лише один з багатьох членів новоствореної робочої групи, і зовсім не факт, що апетити всієї групи виявляться такими ж "ненаситними". Напевно ж знайдуться ті, хто вважатиме мудрішою політику "краще синиця в жмені...", і виставлять скромніші побажання.

А поки що робоча група зібралася 16 липня на своє перше засідання. Окрім того, що дискусія тривала впродовж двох годин, мало що й відомо. Знаємо хіба, що на засіданні побувала народний депутат Ірина Сех, яка очолює комітет ВР з питань екологічної політики, наголошуючи у виступі на інтересах місцевих територіальних громад, де безпосередньо планують розробляти родовища. Тому ймовірно, що місцеві громади також захочуть відкусити шматок пирога. Що з погляду здорового глузду було б цілком справедливо.

Біда лише в тім, що ми не раз переконувались: надто часто уряд і здоровий глузд - речі несумісні. Причому настільки несумісні, що народ навіть поговорює, начебто видобувати на Івано-Франківщині й Львівщині хочуть не сланцевий газ, а... уран. Чути також голоси, що потрібно не торгуватися з урядом Азарова, а піднімати громади, йти на Київ, до Януковича. Судячи з проєкту угоди, інвестори передбачали таку реакцію частини населення, тому передали всі повноваження щодо належного порядку на території видобутку газу державі Україна.

А взагалі-то проєкт спонукає до висновку про те, що наше державне керівництво значно менше подбало про інтереси України, ніж намагається дбати обласне керівництво про інтереси Івано-Франківщини. Це наразі чи не єдина втішна новина з поля видобутку сланцевого газу, яке обіцяє в близькому майбутньому стати дуже спекотним полем.

Автор: Дмитро КАРП'ЯК