друкувати


Алігатор з Угринова

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-15 02:30:34

На капоті - рятувальне коло, на кормі - запаска. Ватерлінія проходить на рівні дверей. На суші - автомобіль, на воді - моторний човен. Автомобіль-амфібія під назвою "Alligator" бігає прикарпатськими дорогами, а ходить угринівськими озерами.

Її конструктор, місцевий фермер Роман Слободян має намір цього року розширити географію - взяти участь у всесвітньому фестивалі власників авто-амфібій у Женеві.

"Прокатаю з вітерцем і особливими враженнями", - обіцяє пан Роман і слова свого дотримує. Високий кабріолет, зовні трохи подібний на військовий бетеер, розганяється і на всіх своїх 80 км/год влітає в озеро. Ніс машини занурюється так, що фари йдуть під воду. Бризки - віялом, хвиля накриває капот. Пасажири вищать від несподіванки. Машина зупиняється, вирівнюється, двигун змінює свій голос, і авто йде далі - по воді. Кому лячно, пан Роман радить одягнути рятувальні жилети.

Лише півроку, як з’явився Алігатор в Угринові, а вже встиг обрости історіями. Якось один високий чин із "білого дому" возився в автомобілі довкола озер - відпочивав. Скаржився на нудне життя, одноманітну службу і брак адреналіну. Водій вирішив допомогти чоловікові і без особливих попереджень скерував машину на водне плесо. Пасажир з криками "Рятуйте!" вистрибнув за борт. Виловили. До честі чиновника, несподіваній купелі він утішився і ще довго жартував з цього приводу. Алігатора і його власника з того часу заповажав. А взагалі зелена машина, що вміє плавати, є улюбленицею дітей, які разом із батьками приїздять по вихідних на підміські ставки. Дітлахи обліплюють авто, як мухи, і не полишають борт, доки не вийдуть у плавання. Капітан із задоволенням бавить малечу.

Алігатор - це вже третя амфібія Романа Слободяна. Чоловік розповідає, що захоплюється плавзасобами з юності. "Люблю все, що ходить по воді, певно, тому, що за гороскопом я риба", - жартує він. Років двадцять тому переробив для води "Волинянку". Перша водоплавна машина рухалася завдяки обертанню коліс і була дуже повільною, нарікає пан Роман. Могла розвинути на воді швидкість усього 5 км/год. "Трохи швидше, ніж гуска", - конкретизує чоловік.

За освітою пан Роман - інженер-механік, мудрувати над агрегатами йому сам Бог велів. Та й сам чоловік цю справу любить. Розповідає, що коли зайнявся фермерством, мусив подбати про техніку - купив 10 беушних англійських комбайнів. У Європі машини, які відпахали на полях по 25 років, списали би на металобрухт. Слободян їх переробив - перебрав двигуни й ходову. "Зробив на український хід і під українські запчастини", - посміхається фермер.

Свого Алігатора придумав і сконструював також самотужки. Складав машину цілий рік - вечорами. "Як тільки міг викроював вільний час, якусь годину, і бігом біг у гараж до машини", - каже він. Врахував попередній досвід, вдосконалив технічну базу - так з’явився дизельний автомобіль, зібраний по частинах із військового бетеера, трактора, "Жигулів" і УАЗа. "Основа, до якої добирав "начинку", - бетеерівська, - розказує і показує Роман Слободян. - Переварив корпус, підганяючи під потреби. Виходив із завдання, щоби машина була витривала, дешева і могла брати тонну вантажу…"

На воді авто - Алігатор, а на суші - угринівська конячка. "Це - позашляховик, має два мости, спеціальний кліренс 24 см - проходить і яри, і гори. Йде до 100 км/год. Їсть до 15 л солярки і тягне 1100 кг, - розповідає чоловік. - Власне, так і було задумано. Я - фермер, і машина мені була потрібна не для розваги, а для роботи. При потребі, можемо зняти сидіння і Алігатор стає доброю фермерською вантажівкою". Та більшість часу авто працює "технічкою" на озерах - за його допомогою чистять плеса від водоростей, вивозять рибам корми тощо. А на вихідні Алігатор перевтілюється в рятувальника.

"Кожен власник водойм несе відповідальність за безпеку людей на воді, - пояснює пан Роман. - Треба забезпечити плавзасоби на випадок якоїсь критичної ситуації. Амфібія в цьому випадку заміняє рятувальний човен". На відміну від попередниці "Волинянки", ця машина оснащена трилопатевим гвинтом від катера. Має столітровий бак для пального. На воді розвиває швидкість до 20 км/год. "Такі амфібії дуже би придалися нашим МНС, а ще могли би допомагати в тренуваннях водолазній службі", - переконаний пан Роман. Його Алігатор має офіційну реєстрацію в ДАІ як сухопутний транспортний засіб. "Віднедавна дали "зелене світло" всіляким технічним винаходам, раціоналізаторським саморобкам, тюнінгованим автомобілям. В цьому випадку головне - мати документи на агрегати і дотриматися всіх зовнішніх ознак автомобіля. У нас є і габарити, і стопи, і фари. Разом із тим є й бортові вогні. Одне іншому не заважає, а навпаки - доповнює, допомагає у роботі", - зазначає чоловік. І підкреслює, що для українського фермера така машина-амфібія - велика допомога.

Незважаючи на те, що більшість часу Роман Слободян розповідає про роботу, помітно, що власник Алігатора - найсправжніший романтик. А як інакше можна назвати господаря озер, де на причалі стоїть справжній робочий катер, а довкола нього ходить амфібія? Пан Роман може годинами розповідати про ексклюзивні водоплавні авто з колекцій президентів і шейхів, про унікальні технічні рішення, які використовують конструктори цієї техніки, про експедиції на амфібіях морями й океанами світу. Останніми він помітно захоплюється. На кругосвітню подорож амфібією чоловік не замахується. А от поїздити-поплавати Європою має намір. Роман Слободян хоче представити Україну на з’їзді амфібеїстів світу, який щороку 18 серпня проходить у Швейцарії. Женева ще не бачила такого дива.

Джерело: Галицький Кореспондент