друкувати


Кришталева прозорість і чистота

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-09 04:30:51

У малій виставковій залі Музею мистецтв Прикарпаття триває виставка до 110-річчя подружжя художників Романа та Маргіт Сельських.

Вони представляють Львівську мистецьку школу. Кожен із них творив власне самобутнє мистецтво, однак в їхніх роботах спостерігається багато спільних рис. Напевно, визначальним у становленні їх малярського почерку було перебування в мистецькій столиці світу - Парижі. Нині на виставці експонуються 17 художніх творів подружжя.

З нагоди відкриття виставки завідувач сектору реставрації З. Крок та художник-реставратор О. Крок провели реставраційно-консерваційні заходи картини "Карпатський пейзаж" 1961 р. в. авторства Романа Сельського та двох Маргіт - "Золота полонина" (1975 р.) і "Портрет жінки" (1960 р.).

"Хоча на зламі століть у мистецьких академічних закладах ще сповідували реалізм, та Європа вже кілька десятиліть перебувала під впливом імпресіонізму. Саме він відіграв визначальну роль у становленні та розвитку нових напрямів у мистецтві, саме художники-імпресіоністи відкрили шлях пошукові нових виражальних засобів, нової техніки та нових образів. Настала доба модерну, коли в єдине ціле об’єднались багато несхожих і суперечливих художніх пошуків. Саме напрям "modern" спадає на думку, коли оглядаєш роботи Романа та Маргіт Сельських", - каже заступник директора Музею мистецтв Прикарпаття Віктор Доскалюк.

Для творчості подружжя Сельських характерним є узагальнений малюнок, спрощеність та декоративізм. А ще - якась кришталева прозорість і чистота. В їхніх роботах панує врівноваженість і гармонія, прагнення досконалості, незалежно чи це краєвид, натюрморт чи портрет.

Роман Сельський (1903-1990) народився в Сокалі у родині, яка була спроможна дати синові ррунтовну гуманітарну та мистецьку освіту. Тож гімназію закінчив у Львові і ще 15-літнім гімназистом знайшов шлях до Вільної мистецької академії. Там попри важке повоєння вирувало творче життя. Роман Сельський знайомиться з багатьма українськими митцями. Йому навіть поталанило потрапити в майстерню вже відомого на той час художника Олекси Новаківського. Там штудіювала малярство і його майбутня дружина Маргіт Райх.

Пізніше було навчання у Кракові - в Академії красних мистецтв. із Кракова Сельський часто навідувався до тодішньої світової столиці мистецтв - Парижа. Оселившись у Львові, він став головою молодіжного об’єднання "Artes", а на початку 30-х років минулого століття разом із Павлом Ковжуном, Святославом Гординським та іншими художниками стає одним із засновників Асоціації незалежних українських мистців (АНУМ).

Впродовж 1934-1939 років Р. Сельський викладав у Львівському університеті пластичних мистецтв, в 1939-1941 роках - живопис і композицію у Львівському державному училищі прикладного мистецтва; після війни продовжив викладацьку діяльність. У 1989 році митець отримав звання народного художника УРСР.

Маргіт Райх (1903-1980) народилася в Коломиї. Коли її родина переїхала до Львова, у Маргіт під час навчання в гімназії виявилось зацікавлення до малюнку та живопису. В 1918 році ще гімназисткою вона почала відвідувати Вільну академію мистецтв. У 1921 році закінчила Львівську художньо-промислову школу, згодом більше року вивчала живопис в академіях мистецтв Кракова і Відня, також була ученицею школи О. Новаківського. В 1924 році надовго переїхала до Парижа, де почала активно відвідувати майстерню Фернана Леже, відому як "Академія модерн". Студії в Леже були успішними, а значимою подією в житті художниці став перший публічний показ картин у паризькому "Салоні незалежних" в 1926 році. 1931 року Маргіт Райх та Роман Сельський одружилися, хоча вперше зустрілись ще в 1918 році, відвідуючи Вільну академію мистецтв. Вдруге вони зустрілись у Парижі в 1925 році і з того часу вже не розлучалися.

Джерело: Газета "Галичина"