друкувати


Три історії коломийської книжки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-09 02:30:19

Коломия завжди була культурним осередком, де письменники творять художнє слово. Воно може бути на диво різноманітним, як і вся коломийська література. Письменники писанкового міста працюють у різних жанрах, як у романтичному, так і в історичному. Видаються тисячними тиражами і дитячі казки. Цього разу в "Мистецькому арсеналі" не один герой, а цілих три. Яку різноплановість несе коломийська книжка, читайте далі.

Ліричний "рябосвіт"

Василь Рябий - активний письменник, журналіст, засновник літературного товариства, куратор літературної студії ім. Т. Мельничука, член Спілок журналістів та письменників України, автор багатьох поетичних збірок та завжди усміхнена людина. Свій перший вірш поет написав ще семикласником. "Навмисне я ніколи не писав, а просто прислухався до свого внутрішнього світу. І так народжувалася поезія", - ділиться думками пан Василь. - Інколи мною оволодівали сумніви щодо моїх творінь, тоді я відкладав її на певний час набік. Потім знаходив і дивився вже зовсім іншими очима. Якщо взяти до прикладу збірку "Ворожіння на цвяхах", змушений признатися, що це був крик душі серед океану пристрастей, це направду розп’яття людської душі".

Показуючи мені всі свої збірки, поет просто сяє. Він щиро радіє своєму багатству. Серед багатьох збірок - "Ворожіння на цвяхах", "Зіниця на крилах метелика", "Жалоколаж", "Віно коконів"... Плідна праця приносить поетові незбагненну радість, а літературним преміям не надає великого значення. Вважає, що такого роду відзнаки показують рівень майстерності.

Ті читачі, які ще не встигли ознайомилися з творчістю коломийського письменника, мають можливість придбати збірку сонетів "Жалоколаж". У ній міститься весь образний поетичний лад душі автора. Зокрема, ця збірка була номінована на найвищу премію України. "Слово для мене - це не тільки мова, це той дух та метафора, яка виникає від зустрічі думки з почуттями. Це той дух, без якого не може існувати поезія. Я автор, який шукає та експериментує, незважаючи на класичні вимоги".

Сьогодні В.Рябий працює над сотнею вінків сонетів. Книжку з ними видадуть державним коштом за програмою "Обласного книговидання".

Сонячна казкарка

З-під пера коломийської письменниці Алли Кох вийшло безліч казок, серед популярних: - "Чому у сонечка подвійні крильця", "На Сонячній Галявині" (дві частини) та "Книга про Шевченка".

Перший вірш написала ще школяркою, пізніше світ побачила й перша казка "Зайчикова сорочка", яка потрапила в ефір дитячої програми "На добраніч, діти" з дідусем Панасом. "Після такого успіху ні дня без рядка", - жартує пані Алла.

Історію казки "Чому у сонечка подвійні крильця" не можна розказати, адже до цієї книжки письменниця йшла цілих десять років. "У моєму житті відбувалися перші злети та падіння, досягнення та розчарування, але мене підтримували хороші люди, особливо Ольга Слоньовська та Неоніла Стефурак".

Своїми досягненнями завдячує Господові, який привів у її життя добрих і безкорисливих людей. Казки Алли Кох до країв наповнені добром і світлом, вчать ніколи не боятися хмаринок і вірити у добро. Слово письменниці - глибоке та поетичне, ніби дотиком свого пера вона освітила їх сонцем.

Історичне розкриття правди

Коломийський письменник Михайло Андрусяк пише в історичному дусі та залишається вірним темі національно-визвольних змагань українського народу в XX ст. Сам пан Михайло зазнав поневірянь дитини "ворога народу", саме це підштовхнуло його до написання прозових творів історичної тематики. Історії виникали у свідомості письменника з розповідей матері, бо вся родина Андрусяків належала до повстанців. І так почали з’являтися на світ "Студені милі", "Ув’язнена скрипка", "Грані болю", "Біла душа", трилогія "Брати грому", "Брати вогню", "Брати простору" та інші.

Оскільки ж письменник зображує дійсних людей і справжні події, то типізація характерів і обставин своєрідна: він відбирає визначальні сторони відтворюваної дійсності. Про ідею написання трилогії автор каже: "Я хотів показати національно-визвольну війну очима простого рядового, зі спогадів мого батька, командира, провідника чи політвиховника. Тобто познайомити читачів з різними сторонами бачення, від різних вікових категорій чи навіть посад. Ми й досі ще не маємо широкомасштабного об’єктивного дослідження про ОУН та УПА, - Зараз, на жаль, паплюжать історію героїв, які боролися й умирали за волю України, а ще гірше, взагалі не визнають її. Тому потрібно відстоювати честь наших предків і таким чином вибороти право на гідне майбутнє".

Автор: Тетяна БОЙЧУК
Джерело: Тижневик "Дзеркало Коломиї"