друкувати


Волейбол просто неба

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-09 10:30:01

Зовсім не обов'язково їхати на море, щоб зайнятися одним з найпопулярніших пляжних видів спорту - волейболом...

Сьогодні в обласному центрі Прикарпаття можна знайти майданчик з чистим піском, який ідеально підходить для гри в пляжний волейбол. "ГК" дізнався, де цього літа працюють відкриті волейбольні майданчики і які особливості пляжного варіанту популярної гри.

Сонце, пісок, сітка і м'яч - ось і все, що необхідно для улюбленого мільйонами людей пляжного волейболу. Ця, здавалося б, не надто серйозна гра зародилася на відпочинку (хто з нас хоча б раз не пасував м'яч на березі водойми?), стала неймовірно популярною і перейшла в розряд професійних, удостоєних змагання на Олімпійських іграх. Втім, сьогодні ми не будемо торкатися професійних сторін популярної гри, а поговоримо про пляжний волейбол як вид активного відпочинку, яким прикарпатці захоплені в теплу пору року. Власне, про особливості пляжного волейболу "ГК" розпитав відому франківську волейболістку Христину КАЛИТКУ.

- Прототипом для пляжного волейболу як окремого виду спорту став звичайний волейбол. У них є багато спільного, але є і кілька істотних відмінностей за технікою і правилами гри, – розповіла Христина Калитка. – Насамперед, варто наголосити на тому, що пляжний волейбол вимагає від гравця стрибучості, рухливості, витривалості, сили, почуття м'яча, хорошої реакції і «ударної техніки». Як на мене, пляжний волейбол є ідеальною спортивною дисципліною, в якій поєднуються не тільки спорт, а й відпочинок, не кажучи вже про командний азарт та ефектні битви на піску.

- У класичному пляжному волейболі у кожній з команд є по два гравці. Це додає складності чи навпаки вважається перевагою?

Справді, кожна команда складається лише з двох людей, які не мають спеціалізації на нападників, захисників чи блокувальників - у пляжному волейболі потрібна універсальність. Цікаво й те, що міняти гравців не дозволяється. Якщо гравець травмується, відмовляється від гри або дискваліфікується, команда автоматично програє.

- Якщо говорити власне про спортивну складову гри, яка система розіграшу очок вважається найбільш популярною?

Поєдинок, як правило, складається з трьох партій, дві з них граються до 21 очка, а третя - до 15 очок. Для перемоги, потрібно виграти у двох партіях з розривом не менше, ніж два очки. Команди мають право на два тайм-аути по 30 секунд за гру. Право на подачу команда отримує після виграного очка, втім, пропущений м'яч означає втрату права подавати. Як і в класичному волейболі, гравці подають по черзі, а на власній половині допускається не більше трьох торкань м'яча, після чого він повинен бути перебитий на половину суперника.

- Яким має бути класичний майданчик для пляжного волейболу?

Майданчик для біч-волей менший, ніж у класичному волейболі (16х8 метрів), але висота верхнього краю сітки однакова як у пляжному, так і в класичному спорті - 2,43 м для чоловіків та 2,24 м для жінок. Цікаво, що глибина піску повинна бути не менша, ніж 40 сантиметрів.

- А на які майданчики для пляжного волейболу є попит у мешканців Івано-Франківська?

Найбільш популярним у місті є майданчик на міському озері, що розташований поруч зі станцією прокату човнів. Це місце можна було б назвати оптимальним, якби не слабке оснащення. Зараз там майже немає піску. Через це змагання там проводяться, у кращому разі, два-три рази на рік. Серед інших місць для пляжного волейболу рекомендую звернути увагу на майданчик, що розташований неподалік моста через річку Бистрицю Надвірнянську (вул. Незалежності). Окрім того, маємо ще один хороший майданчик, щоправда, менш популярний, на стадіоні імені Героїв Пожежних (вул. Вовчинецька, 223а). Вдалої усім гри!

Джерело: Галицький Кореспондент