друкувати


Один у полі все ж таки воїн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-08 05:30:37

Роботу "Укрзалізниці" за останній рік не критикують хіба що ліниві. Сила-силенна претензій до провідників, машиністів, продавців квитків, та хоча б до працівників вокзалу. Але зворотної реакції на ці претензії, а відтак і поліпшення роботи, важко помітити.

Ще торік керівництво "Укрзалізниці" заявляло про помітне поліпшення в роботі залізниці: за їхніми прогнозами, люди, користуючись залізничним транспортом, відчуватимуть лише комфорт та насолоду. Але, либонь, керівництво "Укрзалізниці" дещо перебільшило, оскільки помітно не поліпшеня, а радше погіршення роботи. Чого лише вартує епопея з купівлею квитка? Аби придбати необхідний квиток, людині, окрім терплячості, потрібне також і щастя. Дещо дивна схема продажу квитків, як на мене.

Дуже часто доводилось чути від людей, що вони не здатні захистити свої пасажирські права через необізнаність. Пасажири не знають, як повинні поводитись провідники вагонів, що входить в їхні професійні обов’язки. Відповіді на ці запитання, а ще поради пасажирам - у нещодавно створеному проекті "ПОЇЗДКА" (до речі, ним можна скористатися в мережі Інтернет). Poizdka.org - це сформована база знань, яка надає інформацію про законні права пасажирів, а також про обов’язки персоналу "Укрзалізниці". Також програма містить правові поетапні інструкції вирішення неприємних ситуація під час поїздки. Для детальнішої інформації про функціонування цієї програми спілкуємось із співініціатором створеного проекту Олександром Бондаренком.

- Розкажіть, як зародилася ідея створення програми?

Це не було якесь спонтанне рішення. Ми тривалий час воювали з "Укрзалізницею", відстоювали свої права, права інших людей. Та наші скарги і зауваження ніхто не брав до уваги. Тому ми вирішили створити такий проект і показати "Укрзалізниці", що ми готові до боротьби, готові відстоювати права людей. Ми дізнались про те, що є нагода зробити таку програму і, довго не роздумуючи, взялись за справу. Основна мета програми - навчити людей відстоювати свої права.

- Що найбільше вас дратувало, обурювало у роботі залізниці?

Чогось одного не було. Це, радше, безвідповідальність провідників. Та й не лише провідників. Це притаманне чи не всім підрозділам "Укрзалізниці". Набридло постійно слухати різкий тон від працівників "Укрзалізниці". Із цим потрібно боротись. Ми вирішили їм протидіяти саме таким способом.

- Традиційно чи не у всіх бідах залізниці звинувачують провідників. Чи завжди ці звинувачення доцільні, чи мають вони підстави?

Однозначно, ні. Провідники - це "низинна ланка", яка підпорядковується керівництву. Ми часто наголошуємо, що не завжди доречно карати провідників, варто звертатись до вищого керівництва. В "Укрзалізниці" вже давно процвітає корупція, але провідники до цих махінацій найменш причетні. Однак дуже часто ми змушені скаржитись саме до провідників, адже до начальника вокзалу чи поїзда не завжди можна достукатись.

- Чи не здається вам, що такий неналежний рівень роботи "Укрзалізниці" для когось є вигідним, щоб з часом її приватизувати?

Ми передбачаємо такий розвиток подій. Здається, це цілеспрямована акція владних структур. Президент Віктор Янукович, вже й підписав наказ, згідно з яким незабаром "Укрзалізниця" стане приватною власністю. Логічно, що в "Укрзалізниці" є чимало ресурсів, щоб запобігти цьому безладу, але сплановано поліпшувати ніхто нічого не береться.

- В літній період чи не найбільша проблема для пасажирів - нестача квитків. Що порадите пасажирам у таких ситуаціях?

Справді, ситуація з купівлею квитків складна. Найкраще купувати квитки через Інтернет або заздалегідь, тобто десь за сорок діб до відправлення. Також квитки можна придбати за п’ять діб чи ж за добу до відправлення. Продаж квитків - це ціла система, але якщо її вивчити, проблем не буде.

- За час роботи програми Ви, напевне, можете оцінити відвідуваність сайту?

Кількість користувачів сайту постійно збільшується. Наразі можу сказати, що кожного дня ми маємо до двохсот активних відвідувачів сайту. Важливо те, що на сайті вони перебувають більше п’яти хвилин. Це означає, що інформація їм цікава, важлива.

- На що найчастіше скаржаться пасажири?

Найчастіше скаржаться на бездіяльність провідників, начальників поїздів, вокзалів. Бездіяльність якраз і тягне "Укрзалізницю" чимраз нижче й нижче. Людей це обурює, і це провокує постійні конфлікти.

- Ваша программа діяльна для тих, хто має доступ до мережі Інтернет. Що порадите людям, які не користуються інтернетмережею?

Скаржитися - це найбільше, що можуть робити люди, коли вбачають неправомірні дії працівників залізниці. Є спеціальна книга скарг, в якій варто записати свої зауваження. Та слід бути дуже обізнаним в правах і законах. Людям слід відстоювати свої права. Лише тоді їх будуть поважати, а, можливо, і побоюватись.

- Чи плануєте вдосконалювати програму? Якщо так, то як саме?

Ну звичайно, ми хочемо рухатися вперед, вдосконалювати свою роботу. Наразі охоплена лише одна сфера - робота провідників. А проблем в "Укрзалізниці" значно більше. З часом плануємо опрацювати сферу продажу квитків. Впевнений, що це буде дуже корисно для людей, адже їм насамперед потрібна інформаційна допомога. Але на всі ці новації потрібні кошти, тож все це наразі лише плани.

Проект Poizdka.org вкрай потрібний для людей. Люди повинні вміти себе захищати. Сьогодні це лише початковий етап проекту, незабаром будуть функціонаувати наступні розділи програми. Можливо, "Укрзалізниця" прислухається до побажань пасажирів і незабаром рівень роботи залізничників значно підвищиться.

Автор: Ярема ЧУЙКО, газета "Дзеркало Коломиї"