друкувати


Іванофранківець В. Слободян - один із шести найрозумніших молодих українців, які на трьох тестуваннях набрали по 200 балів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-08 02:30:32

Найкращий учень Івано-Франківської 25-ї школи, призер всеукраїнських олімпіад з географії та економіки, золотий медаліст Вадим Слободян підтвердив на ЗНО свої титули та досягнення, набравши з трьох предметів по 200 максимальних балів.

За даними Українського центру оцінювання якості освіти, такі ж результати на незалежному оцінюванні в Україні продемонстрували всього лише шестеро учасників цього процесу із 320 тисяч. Омріяні "двохсотки" Вадим отримав з української мови та літератури, історії України, географії, з математики трішки менше - 194 бали.

В сумі це 794 бали - рідкісних та високих. "Такий результат я прогнозувала, бо це наслідок його наполегливої праці", - наголосила вчитель історії ЗШ №25 Наталя Тиханська.

Таємниця "двохсотки"

Нині Вадим згадує свої емоції, коли дізнався про максимальні високі результати на ЗНО. Каже, відчував велику радість:

- Звичайно, я пам’ятаю цю мить, тому що ми з батьками довго не могли зайти на сайт Українського центру оцінювання якості освіти. А вже коли зайшли, побачили результати - то радості було! Мама одразу зателефонувала бабусі, я - вчителям. Справді, щасливий момент! Це не лише самоутвердження, мовляв, маю 200 балів, значить, розумний. А насамперед те, що ми всі складаємо ЗНО для того, щоб вступити у ВНЗ, і коли ти отримуєш такий результат, то розумієш, що вже на крок ближчий до своєї мети.

- Він повірив у свої сили, в те, що все ж таки можна своєю працею досягти високих результатів і в звичайній школі, - каже класний керівник, вчителька географії ЗШ №25 Святослава Бойчук. - Це радість будь-якого вчителя. З усіх учасників в Україні на 200 балів географію склало лише 34. Це 0,4 відсотка. Думаю, 200 балів на незалежному оцінюванні все-таки залежать від удачі. Крім того, учень повинен не тільки знати, а відчувати той предмет, який складає. Вадим відчуває як історію, так і географію. Це результат його наполегливої праці з азів.

Своєю чергою вчитель історії 25-ї школи Наталя Тиханська наголошує на тому, що ключами до таємниці максимальних результатів на тестах, зокрема Вадима, є велика працездатність, природні дані та любов до предмета.

- Його працездатність - це і є його секрет. Деколи я вже втомлювалася, а він мені казав: "Я ще можу, ще над цим питанням попрацюймо". і якщо він і далі буде таким наполегливим, думаю, досягне багато чого в цьому житті. Він знає, що йому це треба, і він вчиться, поступово, сходинка за сходинкою, здобуває знання. З такими дітьми дуже приємно працювати. У нього є відчуття вдячності, він вдячний нам за нашу працю, - підсумувала Наталя Семенівна.

На думку самого рекордсмена ЗНО, секрет його максимальних результатів з трьох предметів полягає у двох аспектах - бажанні вчитися та в добрих педагогах.

- Тут важливо кілька років готуватися, вчитися, поставити перед собою мету і поступово йти до неї, - переконаний Вадим.

Хлопець розповів, що почав готуватися до незалежного оцінювання з історії України та географії ще у п’ятому-сьомому класах, коли ці предмети з’явилися в його шкільному розкладі, з математики та української мови і літератури - з десятого.

- Раніше вчителі казали нам, що олімпіади - це важлива річ, яка дуже допомагає на незалежному оцінюванні, - згадує вступник. - Я це слухав, але тоді серйозно не сприймав. А вже тепер, коли сам склав ЗНО, то бачу, що справді ті знання з історії та географії, які почерпнув з підготовки до олімпіад і турнірів, стали в пригоді при підготовці та складанні тесту.

На думку вчителів 25-ї школи Святослави Бойчук та Наталі Тиханської, найрезультативніша підготовка до ЗНО - це систематична праця, ррунтовна підготовка до кожного уроку, тематичного оцінювання і, звичайно, олімпіади. Систему виробити за півроку неможливо.

- Відірвані знання, які не пов’язані із попередніми, не дадуть цілісної картини, 200 балів ніяк не вийде, - переконана вчителька історії.

Попри те, що вступна кампанія уже розпочалася й успішно триває, Вадим ще не визначився із майбутньою професією. Проте чітко знає галузь свого фаху. Це економіка. На його вибір вплинуло третє місце на всеукраїнській олімпіаді з економіки, а це ще 30 додаткових балів при вступі.

- Найважливіше в кожному предметі - це те, як він тобі дається і постійне бажання поглиблювати свої знання в цій галузі, - каже рекордсмен. - і саме таким предметом для мене є економіка. Крім того, це той предмет, який поєднує в собі знання з математики, географії, історії.

Саме на спеціальності економічного напряму подаватиме він документи у престижні вищі навчальні заклади Києва, Львова, можливо, навіть Івано-Франківська. Проте хлопець зізнався, що мріє навчатися у Київському національному університеті ім. Т. Шевченка, який вважає одним із найкращих закладів України. Здається, з такими балами і знаннями цю мрію реально втілити в життя.

Шкільний трикутник

Високі результати на олімпіадах різних рівнів, золота медаль за 11 років навчання в школі, титул "найкращий учень" та максимальні бали на ЗНО - це, звичайно, результат наполегливого та систематичного навчання. Проте це не заважає Вадимові мати звичайні, як для хлопчика його віку, захоплення - футбол та гру на гітарі. Він каже, що саме ці речі йому найбільше подобаються. З хлопцями із двору навіть організували футбольну команду "Бистриця". Цей вид спорту додає йому нових емоцій та відчуттів. А гра на гітарі - для нього найкращий спосіб відпочинку та релаксу. В музиці Вадим - справжній меломан, тому у нього немає улюбленого музичного напряму. У футболі ситуація інша. Його "фаворити" - англійська команда "Манчестер Юнайтед". Проте в матчах з участю українських клубів, звичайно, вболіває за них.

- Вадим дуже добра, щира людина, його поважають у класі, він старається допомагати кожному наскільки може, - каже класний керівник Святослава Бойчук. - інколи буває, що діти, які добре вчаться можуть мати конфлікт з іншими. Але не про Вадима, він - авторитет класу.

Розповідаючи про свою родину, рекордсмен ЗНО наголошує, що вона у нього звичайна: молодша сестра Людмила, котра навчається в 10 класі, мама Оксана - приватний підприємець, тато Михайло - колишній працівник МВС. "У кожній сім’ї повинна бути єдність, я вважаю, що в нашій вона є", - підсумовує хлопець. Його класний керівник додає, що в цій сім’ї батьки звертають належну увагу на виховання та навчання своєї дитини, і вони мають ким гордитися. Крім того, якби не було цього шкільного трикутника - учень, вчитель, батьки, - то не було б і таких блискучих досягнень.

На моє запитання про те, чого хоче досягти в житті, Вадим відповідає одразу і лаконічно:

- Хочу розбудовувати нашу державу, - і додає: - Вивчаючи географію, історію та аналізуючи політичну ситуацію в Україні, мені хочеться допомогти своїй країні і своєму народові. Це моя мета. Думаю, цей процес треба починати із себе, зі своєї сім’ї. Кожна людина - це цеглинка, а держава - будинок. і від кожної цеглинки залежить цілісність і краса цього будинку.

Як би це дивно не звучало з уст випускника школи, але найважливішою у житті Вадима є релігія. Він переконаний, що саме це є тією основою, яка допомагає кожній людині самовдосконалюватися в кожній галузі чи напрямі навчання і роботи. Це ще й джерело сили, тому Бог завжди має бути в серці. і напевно, саме це основна таємниця високих результатів та рекордних - 600 балів - найкращого учня Прикарпаття Вадима Слободяна.

Джерело: Газета "Галичина"