друкувати


Вчені: сила волі робить людей щасливішими

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-05 01:30:06

Люди, привчені до дисципліни в дитинстві, ведуть більш здоровий спосіб життя: мають менше фінансових проблем і рідше порушують закон.

Нове дослідження, опубліковане в "Журналі психології особистості та соціальної психології" (Journal of Personality and Social Psychology), доводить, що люди, що володіють силою волі, відчувають, до того ж, більше позитивних почуттів і набагато більше задоволені своїм життям, ніж менш дисципліновані, пише Inopressa із посиланням на Der Spiegel.

У ході експерименту, проведеного групою німецьких і американських вчених на чолі з Вільгельмом Хофман із Чиказького університету, було опитано більше 400 чоловіків і жінок.

Фахівців, головним чином, цікавило, наскільки люди стримують себе в повсякденному житті і чи задоволені вони ним в цілому.

Зрозуміло, йдеться в матеріалі, у всіх випробовуваних результати дуже індивідуальні, проте "в середньому виявилося, що людина піддається тільки двом бажанням з п'яти".

Люди, які піддаються "подібним імпульсам частіше", відчували більше негативних почуттів, ніж ті, хто володів будь-яким ступенем самоконтролю. Таким чином, підкреслює видання, виходить, що "той, хто відчуває більше радощів в повсякденному житті, більше задоволений ним в цілому".

Припущення вчених підтвердилися і в ході подальших експериментів. Ще одній групі людей було запропоновано відзначати у своєму смартфоні бажання, які з'являються у них. На додаток до цього, випробувані повинні були вказувати, наскільки часто вони намагалися протистояти "проблемним спокусам", на кшталт походу в бар при необхідності зібрати певну суму грошей або покупки калорійної піци або морозива, незважаючи на заборони і рекомендації лікаря.

І в цьому випадку, виявилося, що "люди, що відмовляють собі в задоволенні спонтанних бажань, відчувають себе набагато краще і набагато більше задоволені своїм життям".

Тим часом, зауважує керівник дослідження Хофманн, силу волі можна натренувати: "Для цього необхідно виконувати певні вправи".

Колега Хофманна Рой Баумайстер зазначає, що "сила волі дуже схожа на м'язи, які стають сильнішими завдяки тренуванням".

Джерело: Українська правда. Життя