друкувати


Сигнали мереж Wi-Fi допоможуть бачии крізь стіни

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-03 04:45:02

Виявляється, що мережі Wi-Fi можна використовувати не тільки для передачі даних і підключення до Інтернету.

Завдяки роботі дослідників з Массачусетського технологічного інституту (США), за допомогою сигналів мережі Wi-Fi можна поглянути крізь стіни, інші перешкоди, побачити знаходяться там об'єкти і розпізнати рухомих людей.

Робота устаткування, виготовленого в рамках проекту Wi-Vi, вельми близько нагадує роботу сонара або радарної системи. Високочутливий приймач системи відстежує поширення радіосигналів Wi-Fi, які зазнають невеликих змін, проходячи крізь об'єкти різного роду.

Досить висока проникаюча здатність радіохвиль діапазону, в якому працюють мережі Wi-Fi, дозволяє цим радіохвилям проходити крізь стіни і визначати, правда з деякими обмеженнями, що відбувається по той бік.

Дослідний зразок устаткування Wi-Vi, що існує сьогодні, ще не може забезпечити свого користувача зором в стилі "супергероїв", для цього його роздільна здатність ще вкрай мала. Замість цього Wi-Vi дозволяє чітко побачити переміщення об'єктів, розпізнати прості жести і рухи.

Фактично система Wi-Vi використовує два сигналу від передавачів Wi-Fi, в якому один сигнал є дзеркальним відображенням другого сигналу. Коли ці сигнали відбиваються від нерухомого об'єкта, вони повністю врівноважують один одного, але коли об'єкт розпочинає переміщатися, виникає певний дисбаланс взаємного придушення сигналів, який може бути ідентифікований чутливим приймачем. За фазою, амплітудою й іншими характеристикам прийнятого різницевого сигналу можна визначити приблизну форму, швидкість і напрямок руху об'єкта.

У дослідників Массачусетського технологічного інституту є безліч ідей для майбутнього використання розробленої ними технології Wi-Vi. Ця технологія може використовуватися службовцями силових структур для прихованого відстеження дій і переміщень підозрюваних, працівники аварійних служб можуть отримати в свої руки інструмент для виявлення людей спійманих в пастку в зруйнованих будівлях.

Але найцікавішою областю застосування технології Wi-Vi є створення "розумних" будинків, де ця технологія може використовуватися для відстеження переміщень і діяльності людей, дозволяючи керувати динамічним освітленням, опаленням та кондиціонуванням, візуальним або звуковим супроводом, який слідує за людиною в міру її пересувань .

І, звісно, технологія Wi-Vi знайде широке застосування в індустрії комп'ютерних ігор і інших розваг, дозволяючи приймати участь в ігровому процесі тим людям, які не потрапляють в поле зору традиційних ігрових контролерів або навіть знаходяться в сусідньому приміщенні.

Джерело: Освітній портал