друкувати


Вчені стоять на порозі розгадки секрету вічної молодості

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-01 05:30:20

Група вчених із США і Великої Британії вважає, що їм вдалося розгадати секрет вічної молодості.

Він полягає у пробудженні стовбурових клітин, що знаходяться в "сплячці", і які здатні змінювати старіючу шкіру.

За допомогою комп'ютера була створена модель, що дозволила зробити висновок, що протягом життя у людини зникає здатність до активації стовбурових клітин шкіри.

Слід зазначити, що завдяки цим клітинам відновлюється і омолоджується шкіра обличчя.

Довгий час вчені намагалися розробити методику, яка б дозволила "розбудити" ці клітини, і тим самим, вирішити проблему з виникненням зморшок на обличчі.

Фахівці з університету Шеффілда (Велика Британія) спільно з американською компнаією "Procter & Gamble" провели найбільш масштабний і тривалий у цій сфері експеримент. Під час дослідження вчені перевірили 3 існуючі гіпотези про механізми шкірної регенерації. Найбільш відповідною до дійсності виявилася теорія про "сплячі" клітини, які знаходяться в самому нижньому шкірному шарі. З плином часу вони припиняють виробляти нові клітини, чим і буває викликаний відомий ефект старіння.

 

Вчені дійшли висновку, що шкірні стволові клітини пробуджуються в тому випадку, якщо шкірний покрив пошкоджений або ж загальна кількість дорослих клітин знижена. Тобто, теоретично, омолоджування шкіри можливе у разі використання будь-якого з варіантів.

 

Треба відзначити, що деякі частини людського організму, такі як шлункова оболонка, легені і рогівка, також мають здатність регенеруватися за допомогою стовбурових клітин, на зразок шкіри.

 

Разом з тим, отримані результати є попередніми, оскільки фахівцям ще належить вивчити процес "засипання" і "пробудження" шкірних стволових клітин для того, щоб зуміти ними управляти. Тільки тоді можна буде констатувати, що секрет вічної молодості відкритий.

Джерело: Освітній портал