друкувати


Вживання курятини знижує ризик раку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-26 09:30:36

Якщо в раціоні дівчаток-школярок курятина і риба переважає над червоним м'ясом, то це може істотно знизити ризик розвитку у них раку прямої кишки в подальшому житті. Такого висновку дійшли фахівці з Гарвардського університету, вивчаючи роль дієти в канцерогенезі колоректального раку. Робота опублікована в журналі American Journal of Epidemiology.

Автори провели аналіз даних масштабного дослідження Nurses' HealthStudyII, в якому з 1998 по 2007 рік брали участь майже 20 тисяч жінок. У 1998 році, у віці 34-51 роки, вони відповідали на питання, що стосуються раціону їх харчування в старших класах школи. Крім того, за цей період кожна з учасниць хоча б раз проходила процедуру колоноскопії. Протягом десяти років у майже 1,5 тисяч учасниць були діагностовані колоректальні аденоми – доброякісні пухлини прямої кишки з високим ризиком злоякісного переродження.

Було встановлено, що заміна однієї порції червоного м'яса на день на порцію курячого м'яса в підлітковому віці знижує ризик розвитку надалі колоректальних аденом на 41 відсоток, а заміна на порцію риби – на 35 відсотків. При цьому прямого зв'язку між загальним об'ємом вживання червоного м'яса у шкільному віці і розвитком передракового стану в дорослому віці виявлено не було.

"Колоректальний канцерогенез – це тривалий процес, що займає декілька десятиліть, і перші кроки в цьому напрямі можуть бути зроблені ще в ранньому віці", – відзначають автори.

Джерело: Освітній портал