друкувати


Облрада не проти будівництва гідроелектростанцій, але проти варварства

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-25 12:30:59

Депутати Івано-Франківської обласної ради заслухали інформацію від облдержадміністрації "Про ситуацію навколо будівництва об’єктів малої гідроенергетики в області". Депутати з різних фракцій погодилися, що не проти розвитку альтернативної енергетики та будівництва міні-ГЕС в області в цілому.

"Ніхто не проти альтернативного видобутку електроенергії. Ми проти варварського методу - будівництва міні-ГЕС дериваційного типу", - зауважив депутат облради Юрій Романюк. Депутат вніс на сесію альтернативний проект рішення, яким запропонував заборонити проектування, погодження, будівництво та експлуатацію міні-ГЕС дериваційного типу в гірських річках області.

Голова обласної ради Василь Скрипничук зазначив, що депутати не мають права забороняти чи зупиняти будівництво міні-ГЕС, а лише можуть прийняти рішення рекомендаційного характеру.

Сесія вирішила вважати неприпустимим будівництво на території області міні-ГЕС дериваційного типу та доручити природоохоронній прокуратурі перевірити правомірність видачі дозволів на будівництво гідроелектростанції у селі Дземброня.

Нагадаємо, зараз на Прикарпатті діють Снятинська міні-ГЕС - потужністю 800 кВт (відновлена у 2004 році), Пробійнівська - потужністю 1200 кВт (новозбудована в 2009 році) та Золотолипська ГЕС 320 кВт (відновлена і запущена у грудні 2011 року). Діючими малими гідроелектростанціями у 2012 році вироблено 5100 тис кВт год електроенергії. В 2010-2011 рр було розпочато роботи з будівництва в області ще 2-ох міні ГЕС: Пробійнівської No2 та Дзембронівської ГЕС у Верховинському районі. Враховуючи чисельні звернення громадян щодо порушень при будівництві зазначених ГЕС розпорядженням облдержадміністрації від 16.03.2012 №152 будівництво цих об’єктів було призупинено.

Облдержадміністрацією із залученням відповідних фахівців були виявлені відхилення від проектів, а саме: в частині розташування напірних трубопроводів, рибоходів тощо.

На даний час дія розпорядження про тимчасову зупинку будівництва ГЕС відмінене.

Джерело: Галицький Кореспондент