друкувати


Вчені знайшли новий смертельний для мозку вірус

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-19 09:30:31

Медики знайшли у пацієнтів в'єтнамських клінік з гострими інфекціями мозку раніше невідомий вид цикловіруса, які раніше вважалися нешкідливими для людей, та опублікували попередні підсумки його вивчення в статті, опублікованій в журналі mBio.

"Ми поки що не знаємо, чи є цей вірус причиною гострих хвороб у пацієнтів клінік чи ні, але відкриття джерела інфекції в спинномозковій рідині, в якій ніколи не зустрічаються бактерії або віруси, украй важливе для нас. Нам необхідно зрозуміти потенційну загрозу, яку таїть цей вірус для здоров'я людей і тварин", - заявив Рогір ван Дорн (Rogier van Doorn) з відділення Оксфордського університету в Хошиміні (В'єтнам).

Гострі нейрозахворювання можуть виникати в результаті зараження бактеріями, паразитами, грибками або вірусами, але в більшості випадків причина залишається невідомою. Ван Дорн і його колеги виявили одну з потенційних причин таких інфекцій, вивчивши зразки спинномозкової рідини з мозку 1700 пацієнтів в'єтнамських клінік, що імовірно перенесли нейроінфекції та вірусний енцефаліт. У 4% з них учені виявили ДНК раніше невідомого представника цикловірусів - CYCV-VN, які до цього зустрічалися лише в мозку тварин.

За словами вчених, вірус не зустрічався у хворих, що пережили хвороби нервової системи неінфекційної природи. З іншого боку, вони знайшли віруси, дуже близькі до CYCV-VN, в екскрементах свиней, качок і курей у тому районі, де жили пацієнти. Як підкреслюють дослідники, частки вірусу були присутні більш ніж в половині зразків.

На цей час дослідники намагаються виростити CYCV-VN в клітинній культурі та розробити тест, що визначає наявність антитіл до вірусу в крові. Якщо такі антитіла будуть знайдені, це стане ще одним підтвердженням, що вірус є причиною захворювання. Також ван Дорн і його колеги налагодили контакти з колегами в інших країнах, намагаючись визначити масштаби поширення вірусу.

Джерело: Освітній портал