друкувати


До відома власників нерухомості: для вибору об’єкту пільгового оподаткування необхідно звернутися в податкову

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-18 10:30:55

З 1 січня 2013 року в Україні почав діяти податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Оподатковується площа житлової нерухомості, яка перебуває у власності як фізичних, так і юридичних осіб, а саме - житлові будинки, прибудови до них, квартири, котеджі, кімнати у багатосімейних квартирах та приватизовані кімнати в гуртожитках.

Для фізичних осіб - платників податку передбачено ряд пільг. Так, не оподатковуватимуться квартири та житлові будинки, площа яких не перевищує 120 м кв та 250 м кв відповідно.

Звертаємо увагу власників нерухомості, що пільга застосовується тільки один раз за звітний період (рік) і тільки до одного об’єкта. Пільга застосовується до того житлового приміщення, у якому власник зареєстрований (прописаний), однак на вибір платника податків може бути застосована до іншого об’єкта, що перебуває в його власності.

Якщо власник володіє декількома об’єктами житлової нерухомості, то пільга буде застосована тільки до одного з них, за вибором власника. У зв’язку з цим ще раз нагадуємо всім громадянам, які мають у власності об’єкти нерухомості житловою площею для квартир більше 120 кв.м та для житлових будинків - більше 250 кв.м або мають у власності більше ніж один об’єкт житлової нерухомості: звернутися до Коломийської ОДПІ, для проведення відповідної звірки даних щодо житлової площі та вибору пільгового об’єкту нерухомого майна. При собі необхідно мати відповідні документи, що підтверджують право власності на житлову нерухомість.

 

Джерело: Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю Коломийської ОДПІ ГУ Міндоходів в Івано-Франківській області