друкувати


Понад п’ять тисяч школярів з усієї України взяли участь в інтелектуальному турнірі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-17 05:30:00

Унікальний проект Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти (іІРЦОЯО) та Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника - турнір "Знай українське" викликав в освітньому середовищі справжній ажіотаж та набув всеукраїнського масштабу. В ньому зареєструвалося понад 600 команд з усіх куточків України. Найактивнішими були школярі з Донецької, Івано-Франківської, Тернопільської, Закарпатської, Луганської, Чернівецької та Миколаївської областей.

Перемога в один бал

- Мене найбільше вразила височенна активність дітей. Лише за два тижні зареєструвалося близько п’яти тисяч учнів, - розповідає директор іФРЦОЯО Богдан Томенчук. - Основна мета турніру - показати дітям, що вони можуть стати громадянами однієї держави, яку Дніпро не розділяє на двоє, а навпаки, об’єднує. А також продемонструвати, що інтернет може бути дуже потужним і динамічним джерелом поширення корисних знань.

За словами директора інституту післядипломної освіти і дистанційного навчання ПНУ ім. В. Стефаника Михайла Нагорняка, турнір "Знай українське" довів те, що на просторах України підростає покоління, спроможне творити завтрашній день, якому не байдуже, що твориться сьогодні, не байдужа доля їхньої держави в майбутньому.

Інтелектуальні змагання завершились перемогою Шишацької обласної гімназії-інтернату для обдарованих дітей Полтавської області. Команда цього навчального закладу лише на один бал обігнала гравців Чернівецької гімназії №2.

- Випадкових переможців тут немає, - каже Богдан Томенчук. - Ті школи, які стали переможцями або майже переможцями, - це школи, які в своїх областях дуже знані, які досягають високих результатів під час всеукраїнських олімпіад, і це абсолютно невипадкові діти. Я радий, що івано-франківські команди не перемогли у всеукраїнському заліку. Тому, що при першому турнірі обов’язково виникли б якісь сумніви, що тут щось спеціально пороблено. Я вболівав за всіх.

Директор Шишацької обласної гімназії-інтернату Надія Діденко в телефонній розмові зізнається, що діти в захопленні від турніру та його результатів. Адже вони побачили на практиці, що їхні знання можуть допомагати їм у житті та відкривати нові шляхи розвитку. "Переглядаючи список команд, ми бачили, що там беруть участь міські школи, - розповідає Н. Діденко. - В сільської дитини занижена самооцінка тільки тому, що вона з села. Коли наші діти зрозуміли, що перемогли ще й із відривом в один бал, який для них був дуже цінним, то були вражені чесністю турніру. Для того, щоб діти могли чесно жити, вони повинні побачити, що справедливість є в світі та Україні".

Успіхи наших

Попри те, що команди івано-франківських інтелектуалів не вибороли призових місць у всеукраїнському заліку, вони мали змогу позмагатися за першість зі своїми земляками. Найкращими командами Прикарпаття стали команди обласного ліцею-інтернату для обдарованих дітей із сільської місцевості та Надвірнянського ліцею. Вони отримають приз департаменту освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської ОДА. Директори цих навчальних закладів запорукою високих результатів своїх вихованців вважають потужний тандем учителя з учнем.

Проте це ще не всі здобутки прикарпатців на турнірі. Випускниця Івано-Франківського обласного ліцею для обдарованих дітей із сільської місцевості Тетяна Русінкевич стала найкращим учасником турніру та виборола іменний приз президента Національної академії педагогічних наук України Василя Кременя. Таня зізналася, що цей турнір був для неї цікавою новинкою. Цього року учениця ліцею вже перемагала на всеукраїнській олімпіаді з української мови, на міжнародному мовно-літературному конкурсі ім. Тараса Шевченка та міжнародному конкурсі знавців української мови ім. Петра Яцика.

Турнірні дивіденди

Чим корисні і потрібні такі турніри, як "Знай українське"? "Вони дуже потрібні нашому молодому поколінню для того, щоб воно не боялося самостверджуватися, та для пропагування здобуття знань, - каже Надія Діденко. - Це незалежна оцінка знань учнів. Кожна дитина, яка взяла участь у турнірі, реально оцінила свої знання. Це дуже важливо, тому що я об’єктивно побачила роботу педагогічного колективу.

На думку директора Надвірнянського ліцею Антона Ревтюка, "Знай українське" готує дітей до життя та до зовнішнього незалежного оцінювання.

- Це хороша та об’єктивна перевірка знань перед ЗНО, - каже Таня Русінкевич.

- Після турніру ми змогли краще оцінити свої знання, подумати, що ще треба

підучити. Це добре загартування, хороша емоційна підготовка, щось типу пробного ЗНО.

- Цей турнір дав можливість відчути команду, - наголошує директор іФРЦОЯО. - Він був бінарним - людина боролася і за командну першість, і за свою персональну першість. і якщо ти поділишся з командою своїми знаннями, ти сам собі зменшуєш шанси для перемоги в індивідуальному заліку. і тоді виявилася така закономірність, що дуже крутезні школи все-таки виховують замкнутих, зорієнтованих на себе індивідуалістів. Тому що перемогу святкували якраз ті команди, в яких не було багато претендентів на індивідуальну першість. Це такий феномен, який варто досліджувати.

Нині вже відомо, що турнір юних інтелектуалів "Знай українське" буде традиційним. Ймовірно, що наступного року до тестових запитань з української літератури, історії України та загальної навчальної компетенції додадуть ще один предмет - українську культуру.

Час подяки

За те, що турнір відбувся на такому високому рівні, охопивши всі куточки України, варто подякувати тим людям, які підтримали його та надали призи всім переможцям змагань. Прикарпатський національний університет ім.

В. Стефаника для школи команди-переможця придбав мультимедійний клас, департамент освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту івано-Франківської ОДА - по одному мультимедійному класу для двох найкращих команд івано-Франківської області. інтернет-планшети для переможців в особистому заліку презентували обком профспілки працівників освіти і науки Донецької області, український богатир, - найсильніша людина планети 2004-2007 років Василь Вірастюк, 17-разовий чемпіон України зі штовхання ядра Роман Вірастюк, тисменицький міський голова Богдан Дарчин, обком профспілки працівників освіти і науки івано-Франківської області, Бурштинський енергетичний коледж іФНТУНГ, івано-Франківський фінансово-комерційний кооперативний коледж ім. С. Граната, голова постійної комісії обласної ради з питань освіти Дмитро Дзвінчук, перший заступник львівського міського голови Олег Cинютка, ректор ПНУ ім. В. Стефаника ігор Цепенда, директор фірми "Керамбуд" ігор Маланюк, директор іФРЦОЯО Богдан Томенчук, Центр здоров‘я та краси "Healthy Joy" (м. Вінниця), фірма "Альба", мережа ювелірних магазинів "Пектораль", ресторан "BRUNNEN", портал он-лайн тестування www.test-on-line.com. Також інтернет-магазин Sensor.if.ua подарував десять USB-накопичувачів, спортивний магазин "Максимум" (м. Вінниця) - набір спортивних м’ячів.

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА