друкувати


Заряджати батарею мобільного телефону можна буде у шортах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-17 09:30:23

Англійська компанія стільникового зв'язку Vodafone спільно зі вченими зі Саутгемптонського університету (Велика Британія) придумала, як захистити клієнтів від розрядки батареї телефону у найбільш непідходящий момент.

Коли у людини під рукою немає розетки, для зарядки цілком можна скористатися шортами, які Vodafone розробила за спеціальною технологією.

Шорти The Power Shorts зроблені з деніму, всередину якого ушиті вставки з матеріалу на зразок губки. Він має сегнетоелектричний ефект, тобто напрям електромагнітних хвиль усередині цієї тканини змінюється під впливом зовнішнього електричного поля. Коли тканина нагрівається або деформується, поляризація хвиль міняється. Коли тіло здійснює рух, шорти за допомогою цієї тканини збирають кінетичну енергію і перетворюють її на електрику.

Для того, щоб цю енергію можна було використовувати, в кишеню ушитий USB-роз'їм, до якого за допомогою кабелю повинен підключатися телефон. Такого роду взаємодію компанія пояснює ефектом Зєєбека - явищем виникнення електрорушійної сили в замкнутій електричній мережі, яка складається з послідовно сполучених різнорідних провідників. При цьому контакти між провідниками знаходяться при різних температурах.

Дня прогулянок і танців вистачить для того, щоб зарядити телефон на 4 години. За аналогією з шортами компанія також створила і спальний мішок. Енергії, яку він акумулює за ніч, вистачить на 11 годин зарядки.

За заявою компанії, її нові продукти призначені для тих, хто багато знаходиться на свіжому повітрі, наприклад, у походах, але при цьому хоче залишатися на зв'язку.

Джерело: Освітній портал