друкувати


Психічні захворювання можуть почати діагностувати за аналізом крові

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-13 12:30:09

Психічні захворювання украй негативно впливають на житті не лише пацієнтів, але і їх близьких. У середньому наявність подібних недуг скорочує тривалість життя на 20 років.

До 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я передрікає вихід депресії на друге місце після хвороб серця у списку недуг, що негативно відбиваються на стані людини. З точки зору соціального навантаження, на психічні хвороби припадає 15% навантажень у розвинених країнах.

Фахівці вважають, що впоратися з проблемою можна, в першу чергу, зрозумівши її. Частенько недуги викликає комплекс біологічних, психологічних і зовнішніх чинників. Те ж, до речі, стосується й інших захворювань. Наприклад, онкологія рухається за рахунок комплексних досліджень.

Так, генетика сильно зрушила з місця протиракову терапію, зробивши її персоніфікованою. Тепер же аналогічний підхід застосовується відносно психічних захворювань. Наприклад, дослідження 60 тис осіб дозволило виявити поширені генетичні чинники ризику у пацієнтів з аутизмом, синдромом гіперактивності та дефіцитом уваги, біполярним розладом, депресією і шизофренією.

Проводилося і сканування мозку, яке також виявило схожі схеми мозкової активності у людей з тривожними розладами і відхиленнями в настрої. А зараз в Уельсі відбувається набір 6 тис осіб. Протягом трьох років очікується збір зразків крові та свідчень пацієнтів. Інформація ляже в основу бази даних з психічних розладів. В ідеалі діагностика повинна звестися до аналізу крові.

Джерело: Освітній портал