друкувати


Учні шкіл не встигають за змінами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-13 10:30:06

В Україні хочуть викреслити із підручників Велику Вітчизняну війну, а залишити Другу світову. Укотре замінити історичні терміни пропонують у Верховній Раді. Нині за зміну виступають депутати із фракції "Свобода". Дзеркальна заміна термінів відбулася лише кілька років тому за каденції міністра Дмитра Табачника.

Школярі з Липовця, що на Вінниччині, приїхали на екскурсію до Києва. Перша подорож відбувається туди, де є раритетна техніка, Батьківщина-Мати і Вічний вогонь.

Відповідаючи на питання журналістів про війну, діти губляться. Одні кажуть, що Велика Вітчизняна війна - це теж, що і Друга світова, а інші доводять протилежне. Одностайно кажуть, що агресором був Гітлер, а жертвою - Радянський Союз. Далі версії історичного процесу різняться.

Не є дивом, що школярі блукають у визначеннях. Бо термін "Велика Вітчизняна" до шкільних підручників повернули кілька років тому тому. Після того, як попередня влада під керівництвом президента Ющенка його обмежувала. Вилучити знову тепер уже хочуть депутати від "Свободи".

Народний депутат Ірина Фаріон назвала це поняття "совковим мотлохом". Повернутись до визначення "Велика Вітчизняна" міністр освіти Дмитро Табачник вирішив, порадившись із ветеранськими організаціями. Сам, як фаховий історик, певен, Велика Вітчизняна зовсім не те, що Друга світова.

Каже, що дуже шкодує, що люди з вищою освітою, доценти, не розуміють, що це дві абсолютно різні війни. "Вочевидь, авторам цього законопроекту дуже дивно, фрагментарно викладали історію в школі або вони її швидко забули", - сказав він. Табачник навіть засумнівався в інтелекті свободівців через "вирізання" Великої Вітчизняної війни з підручників.

Головне - що вважати Вітчизною війною, тлумачить професор Володимир Сергійчук. До початку Другої світової війни частина земель сучасної України входила до складу Польщі. Тож українці Галичини фактично вступили у війну не в 41, а 1939 році. "Всі жертви, які український народ приніс до 22 червня 1941 року - це жертви Другої світової війни для українського народу, починаючи з 15 березня 1939 року", - каже історик.

Термін "Велика Вітчизняна війна" нині вживають лише у пострадянських країнах. Скажімо, у Росії він є основним. Так розповідають гості Києва.

Законопроект про чергову заміну історичних термінів зареєстровано у Верховній Раді. Навіть його автори в ухвалення цим складом парламенту не вірять. Але боротися обіцяють.

Джерело: ТСН