друкувати


Не грайте головою у футбол...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-12 03:30:07

Нейрофізіологи помітили, що футболісти, які часто грають головою, мають такі ж пошкодження мозку, що і люди з травмами черепа, тому вони погано здають тести на кмітливість. Про це сказано в статті, опублікованій в науковому журналі Radiology.

Футбол - дуже популярна гра, але якщо дуже часто грати головою, можна пошкодити мозок. Дослідження показали, що у футболістів, які на рік виконували 800-1500 ударів головою, спостерігалися порушення в роботі нейронів у потиличній і скроневій долях мозку.

Майкл Ліптон з Університету Ієшиви в Нью-Йорку (США) досліджував головний мозок 37 футболістів за допомогою дифузійної магнітно-резонансної томографії (дМРТ). Ці футболісти грали у футбол протягом 22 років, кожен з них хоча б раз виходив на поле за 10 місяців. Потім їх попросили ще пройти тест на IQ, а потім дослідники з'ясовували, як часто вони грають головою.

Дифузійна МРТ дає можливість вивчити всі найдрібніші зміни в роботі аксонів нервових клітин, оскільки здорові нейрони обмінюються молекулами води та інших речовин, і це все дуже добре видно на дМРТ. Але коли відбуваються збої, цей обмін скорочується.

Виявилось, що у футболістів, що часто грали головою, виникали труднощі з вирішенням тестових завдань, цього не спостерігалося у інших гравців. Причина крилася в пошкодженні білої речовини в потиличній і скроневій долях мозку.

Джерело: Освітній портал