друкувати


Креативне мислення пов'язане з відсутністю гнучкості розуму

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-11 10:30:43

Творчі особи часто розглядаються як справжні генератори ідей. Їх мозок ніколи не стоїть на місці у пошуках натхнення.

Проте нове дослідження довело, що люди, які досягли творчого успіху, насправді відрізняються відсутністю гнучкості розуму і не здатні фокусувати свою увагу.

В одному з експериментів дослідники з Північно-Західного університету в штаті Ілінойс (США) відібрали 34 студентів, які заповнили анкети про творчі досягнення: 19 виявляли здібності в музиці, мистецтві, науці, письменстві й так далі. 15 не відрізнялися тягою до творчості.

В ході дослідження учасникам належало перемикати увагу з глобального на дрібне, зосереджуючи увагу на різних аспектах структур. Наприклад, в одному завданні їх просили визначити велику літеру, що складається з маленьких, і навпаки.

Підсумки тестування виявились трохи нелогічні, проте творчі особи виконали завдання дуже погано. Вони робили помилки удвічі частіше, ніж особи з примітивним мисленням. І навіть після перевірки рівня інтелекту результат залишився тим самим.

Другий експеримент, направлений на фокусування мислення, також показав, що творчі особи у меншій мірі здатні фокусувати свою увагу на деталях і навпаки.

Іншими словами, вони не відрізняються гнучкістю розуму. Як не парадоксально, це може також допомогти пояснити зв'язок між синдромом дефіциту уваги/гіперактивності (СДУГ) і творчими успіхами. Існує два протилежні види СДУГ: відсутність здатності концентруватися і надмірна скрупульозність (виявляється у аутистів).

Джерело: Освітній портал