друкувати


Європа йде на дно...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-07 11:30:44

Саме так інформагенції характеризують нинішню повінь у низці центральноєвропейських держав, зумовлену безперервними дощами, - наймасштабнішу за останні 60 років. Утім, в окремих місцях такого потопу й місцеві старожили не пам’ятають.  

Скажімо, в місті Пассау на південному сході німецької землі Баварії за декілька днів з неба пролилася двомісячна норма опадів, і рівень води в місцевих річках піднявся аж на 13 метрів - тут востаннє щось подібне до цього населення пережило ще далекої давнини - 1501 року. Й історичному центру Дрездена теж загрожує затоплення.

Найбільше серед регіонів цієї країни потерпіла від стихії Саксонія, з якої евакуйовано 10 тисяч осіб, кілька тисяч - із Баварії. Власне, хвиля великої води накрила Південну Німеччину і просувається на північ. А в Чехії повінь, досягнувши у вівторок свого піку в Празі та сусідніх з нею місцевостях, пішла на спад, заподіявши країні чимало лиха. Карлів міст - візитка чеської столиці - ледь виглядав із вод Влтави, що вийшла з берегів. Затопило 51 станцію метрополітену, вісім станцій довелося взагалі закрити, як і припинити рух трамваїв на деяких маршрутах.

Окрім столиці, третій, найвищий рівень небезпеки і режим надзвичайної ситуації оголошено ще у півсотні міст.

У Чехії внаслідок повені загинуло дев’ятеро людей, невідомою є доля чотирьох, човни яких перекинулися на бурхливих річках. В Австрії жертвами стихії стало двоє, ще троє зникли безвісти. У цій країні висока вода на Дунаї підійшла вже до Відня. Метеорологи кажуть, що вона рухається на Словаччину й Угорщину.

Чи загрожує повінь Україні? За прогнозами спеціалістів вітчизняного Гідрометеоцентру, найвищого рівня води в пониззі Дунаю слід очікувати за три тижні. Тим часом погода на початку календарного літа вже встигла випробувати "на міцність" жителів значної частини Одещини. Потужний ураган в Одесі (сильний вітер з дощем та градом) завдав багатомільйонних збитків, зламав три тисячі дерев у зеленій зоні "чорноморської перлини", залишив без електрики низку районів міста і 261 розташований близько до нього населений пункт. Під час урагану зазнало травм 36 осіб, одна людина загинула.

Щодо нашої області, то сильних дощів, які могли б спричинити повінь, найближчими днями не передбачається. В той же час синоптики уважно відстежують розвиток атмосферних процесів. Адже Прикарпаття визнано одним із найнебезпечніших регіонів у Європі з техногенно-екологічного погляду. Сприяє виникненню повеневих ситуацій, як зазначив на позавчорашній прес-конференції перший заступник начальника управління Державної служби надзвичайних ситуацій в області ігор Оксентюк, наявність на її території близько дев’яти тисяч рік, річок і потоків.

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА