друкувати


Домашня бухгалтерія: гроші - матерія делікатна

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-06 03:45:51

Ніякого феншую, тільки перевірені практикою і підкріплені досвідом правила поводження з сімейним гаманцем - так, щоби він не порожнів, а лише набирав товщини й ваги. Про секрети успішного кругообігу фінансів у родині на святі Щасливої сім’ї розповіла практичний психолог і міжнародний тренер з психології бізнесу Леся Аронець.

Фінанси нарізно - сім’ї немає

Фінанси - це та сфера, в якій найчастіше виникають дискусії і конфлікти. Як у молодят, так і у сімейних пар із досвідом. "Як тільки цукерково-букетний період минає, подружжя зазирає один одному вже не в очі, а в гаманці", - жартує знавець законів сімейного бізнесу Леся Аронець. І це - нормально. На цьому етапі, відзначає психолог, в сім’ї якраз і відбувається "притирання". Компроміс означає спрямованість на єдині цілі, які вмотивовують сім’ю. Якщо ж фінанси чоловік і дружина ведуть нарізно, відзначає Леся Аронець, то в більшості випадків це веде до руйнування сім’ї.

Гроші, каже Леся Аронець, - матерія делікатна. Її порівнюють з енергетичною субстанцією, яка наділена власною силою і має здатність реагувати на слова і дії людини. Варто взяти на озброєння кілька канонів поводження з грошима, як можна зауважити відчутні зміни в житті.

По-перше, вважається, що гроші треба поважати. Людина, яка витягає зібгані купюри із задньої кишені штанів, напевно, матиме безлад і у рахунках. По-друге, що гроші люблять тишу. Не варто втомлювати довколишніх калькуляцією своїх прибутків-видатків. Скаржитися на обмаль грошей теж не варто - вони вміють ображатися у відповідь. По-третє, гроші - рухомі, живі, якщо хочете, вони мають обертатися, працювати на родину.

Живий компроміс

Якщо сприймати гроші в такому сенсі, то стає зрозуміло, що сімейний бюджет - це живий компроміс, який базується на досвіді подружжя, знанні певних законів і використанні певних механізмів.

Отже, в гаманець бюджету стікаються, наповнюючи його, постійні грошові джерела і тимчасові. Кредити і просто позичені гроші належать до тимчасових. Витікають три струмки видатків - первинні, вторинні і цільові. До перших належать ті, які є обов’язковими - їжа, утримання помешкання, лікування у випадку хронічної хвороби тощо. Друга група - важливі видатки, але вторинні: мобільні телефони, пальне для авто, проїзд у транспорті, оплата кабельного ТБ та інтернету, кишенькові гроші. Третя група обслуговує не потреби, а бажання або цілі - від нових туфель до навчання за кордоном чи придбання будиночка на Багамах.

Вміння замкнути цю систему так, щоби видатки не перевищували доходи, а цільовий струмок не висихав, означає отримати успішний родинний бюджет. А успішний бюджет - це успішна родина.

Успішний проект для успішної родини

Є правила, які допомагають побудувати успішний бюджет і успішну сім’ю. Як адаптувати типове до конкретної ситуації - вирішує подружжя. І немає значення, хто лідирує - чоловік, жінка чи лідери змінюються, залежно від сфери діяльності. Правила - загальні і прості.

Не кидати гроші на вітер. Фінансувати ті речі, які приносять користь родині.

Систематично відкладати 10% з кожного доходу. Нехай це буде 10 гривень, але вибудувана таким чином система дозволять бути з прибутком і постійно мати гроші.

Не відкладати "на чорний день". Думки і слова, як відомо, мають здатність втілюватися. Складати гроші слід виключно на позитивні справи.

Вести сімейний бюджет. Співвідносити дохідну і видаткову частину. Якщо видаткова переважає, можна йти двома шляхами: зменшувати видатки або знайти додаткове джерело доходів. Найкраще поєднати ці два варіанти.

Заощаджувати варто на незапланованих видатках. Якщо впродовж трьох місяців записувати всі такі видатки, то наприкінці експерименту "намалюється" та стаття витрат, якою можна пожертвувати - безболісно для сім’ї.

Контролюючи видатки, не відмовлятися від задоволень. Залишати люфт робити собі і близьким приємності - це своєрідна винагорода за дисциплінованість, наміри і дії.

Змусити гроші повертатися. "Гроші - це енергія кругообігу, - наголошує Леся Аронець. - Вивільнені кошти треба спонукати до кругообігу. Інвестиції, навчання, благодійність - це ті видатки, які запускають цей механізм. Прислів’я каже, що не збідніє рука того, хто дає. І це так і є. До народної мудрості варто прислухатися, варто брати її до уваги".

Джерело: Галицький Кореспондент