друкувати


Науковці створили контактні лінзи з радіо та фотоапаратом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-06 11:30:52

Південнокорейські дослідники створили оснащені світлодіодами м'які контактні лінзи, які дають надію, що гнучкі прозорі матеріали, здатні робити фотографії або сканувати документи, стали на один крок ближче до реальності.

Науковці з Національного інституту науки і технології міста Ульсан (Південна Корея) скомбінували графен зі срібними нанопровідниками, щоб сформувати тонкий прозорий електрод, здатний подолати технологічні слабкості кожного окремого матеріалу, пише gearmix.ru.

Ці електроди мають широкі потенційні можливості - зокрема можливість робити фотографії за допомогою контактних лінз. "Ми вважаємо, що гібридизація між двовимірними і одновимірними наноматеріалами є вельми перспективним вектором у бік гнучкої переносної електроніки та імплантів-біосенсорів", - каже професор Школи нанобіотехнології Ульсана Янг-Унг Парк.

Оптичні хай-тек пристрої на кшталт Google Glass і контактних лінз вдосконаленої реальності не є чимось новим, але південнокорейські науковці першими зуміли створити прозорий і гнучкий матеріал, який може бути використаний для створення м'яких лінз.

У січні минулого року вони продемонстрували прототип жорстких контактних лінз, здатних приймати радіосигнали і передавати їх у мозок через оптичні нерви.

Прозорі електроди найчастіше зустрічаються в тачскрін-комп'ютерах, пласких телевізорах і випромінювальних пристроях. Проте матеріал, з якого їх створюють - оксид індію - крихкий і вельми дорогий, адже є досить рідкісним.

Слід сказати, що графен і срібні нанопровідники також обмежені у своїх можливостях. Проте їхній гібрид має високі електричні та оптичні показники в поєднанні з механічною гнучкістю, що дає змогу розтягувати цей матеріал для створення гнучкої електроніки.

Щоб продемонструвати його можливості, дослідники з Ульсана створили м'які контактні лінзи зі світлодіодами. Кролик, на якому їх тестували, проносив їх п'ять годин поспіль, не виявляючи жодних ознак подразнення очей або інших проблем, пов'язаних із самопочуттям.

Джерело: Освітній портал