друкувати


Податок на нерухомість: Порядок оподаткування при зміні власника житлової нерухомості протягом року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-06 09:30:29

Відповідно до пп.265.7.1 п.265.7 ст.265 Податкового кодексу України із змінами та доповненнями обчислення суми податку з об’єктів житлової нерухомості, які знаходяться у власності фізичних осіб, проводиться органом ДПС за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості.

Податкове повідомлення - рішення про суму податку, що підлягає сплаті, та платіжні реквізити надсилаються органами ДПС платникам за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості до 1 липня звітного року за формою, встановленою у порядку.

Платники податку на підставі документів, що підтверджують їх право власності на об’єкт оподаткування та місце проживання (реєстрації), мають право звернутися до органів ДПС для звірки даних щодо житлової площі житлової нерухомості, пільги зі сплати податку, ставки податку та нарахованої суми податку (пп.265.7.3 п.265.7 ст.265 ПКУ).

Орган ДПС проводить перерахунок суми податку і надсилає податкове повідомлення – рішення зазначеному власнику.

У разі набуття права власності на об’єкт житлової нерухомості протягом року податок нараховується з дня виникнення права власності на такий об’єкт (пп.265.7.6 п.265.7 ст.265 ПКУ).

Порядок обчислення сум податку в разі зміни власника об’єкта оподаткування передбачено п.265.8 ст.265 ПКУ, зокрема, у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника - починаючи з місяця, в якому виникло право власності.

Орган ДПС надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності (пп.265.8.2 п.265.8 ст.265 ПКУ).

Джерело: Прес-служба Коломийської ОДПІ