друкувати


Українські няні знають грецьку і уміють складати казки - Міжнародний кадровий портал

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-05 10:30:11

Усі батьки знають, як важко знайти хорошу няню. У той же час пропозиція на ринку праці в цій сфері майже в шість разів перевищує попит. Аби привабити роботодавців, няні вказують у резюме знання оригінальних мов, кулінарні навички, вміння робити масаж, співати колискові, складати вірші й казки, чи ж навіть віросповідання. Які няні насправді потрібні українським батькам, з’ясував Дослідницький центр Міжнародного кадрового порталу hh.ua

Останнім часом в Україні спостерігаємо зростання попиту на найману працю по догляду. Батьки, що працюють, готові платити гроші няням та гувернанткам за догляд і розвиток своїх дітей.

Конкуренція у цій сфері серйозна. hh.Індекс (співвідношення кількості резюме до кількості вакансій) для нянь у 2013 році становить 5,5. Тобто на 1 робоче місце припадає майже 6 охочих працювати.

Няня - це фах передусім для жінок. Саме вони традиційно займаються вихованням та доглядом за дітьми. І хоча деякі чоловіки теж готові бути вихователями чи гувернантами, але довіра до цих кандидатів з боку роботодавців суттєво нижча - особливо, якщо йдеться про маленьку дитину. Представники сильної статі мають значно більше шансів працевлаштуватися гувернером чи репетитором. Також існують певні обмеження за віком. Прихильники традиційного виховання не мають нічого проти старших кандидаток. А от охочі навчати дитину за інноваційними для нашої країни системами (наприклад, за педагогікою Монтессорі), шукатимуть кандидатку віком 25-35 років.

Від няні вимагають чималий набір навичок - вищу педагогічну освіту, знання різних виховних методик, хороше володіння англійською чи іншими іноземними мовами. Принагідно кандидатам бажано знати дитячу психологію, дитячу кухню, а також мати базові навички надання першої медичної допомоги у екстрених випадках. Часто обов’язковою вимогою є і оформлення санітарної книжки.

Перевагою для няні стане і професійна медична освіта. Колишні акушерки, дитячі масажисти та педіатри незмінно користуються попитом на ринку праці. Вони готові робити з дитиною зарядку ледве не з перших днів життя, навчати вихованця плаванню та з пелюшок долучати до здорового способу життя.

Майже у половині випадків роботодавці хочуть бачити няню з досвідом роботи хоча би 1-3 роки. Хороші шанси працевлаштуватися в цій сфері мають також кандидати без досвіду роботи. Лише незначна кількість вакансій призначена для професіоналів, які більше шести років працюють у сфері виховання.

Лише п’ята частина вакансій передбачає часткову зайнятість. В основному, робота для нянь - це повний робочий день. Лише 10% роботодавців влаштовує працівник зі змінним графіком, і ще 10% - з гнучким графіком.

Близько 2% резюме у профгалузі "вихователь, гувернантка, няня" надходить від чоловіків. Щоб отримати роботу, їм доводиться демонструвати непересічні якості. Наприклад, чоловік віком за 50 років із двадцятирічним педагогічним стажем стверджує, що має блискучі навички викладання англійської мови, спортивного і прикладного плавання, всіх видів образотворчого мистецтва. Також кандидат готовий навчити грі на гітарі, світовій історії та написанню поезії. Інший кандидат на роботу вихователя і гувернантка - стійкий до стресів шкільний викладач без шкідливих звичок, веде активний спосіб життя, займається різними видами спорту, добре налагоджує контакт із дітьми та вміє вирішувати конфлікти.

Часто в резюме нянь можна натрапити і на цікаві "родзинки". Зокрема, великою цінністю на ринку праці вважається знання іноземних мов: від звичної англійської до актуальної німецької та дедалі популярнішої китайської. Окрема категорія нянь - фахівці, готові навчати дітей ісландської, грецької, чеської та навіть мови африкаанс.

Сучасні батьки переймаються всебічним розвитком дітей. Тому няні готові навчати малюванню, співам, художній ліпці з глини, плетінню макраме і багато чому іншому. Наприклад, викладачка англійської та німецької мов, гувернантка має трирічний досвід роботи в різних мистецьких проектах. Пропонує навчати дітей малюванню, як портфоліо готова показати фото власноруч розписаного православного храму в одному з великих міст України. Інша кандидатка зазначає, що у вільний час пише вірші та дитячі казки і готова досхочу тішити ними свого вихованця.

Іноді претенденти на посаду намагаються привернути увагу роботодавців, вказуючи свої релігійні переконання. Зокрема, можна знайти резюме від "православної няні", яка пропонує з малечку виховувати дитину згідно з канонами цього віросповідання.

Деякі няні до низки особистих характеристик сміливо додають також "привабливу зовнішність", не завдаючи собі клопоту можливими ревнощами з боку дружини.

Няні часто вказують досягнення малюків, з якими вони працювали на попередній роботі: "Дитина швидко почала ходити, навчилася любити книги; в 1 рік і 6 місяців знала овочі, фрукти, вміла рахувати до трьох, багато розмовляла". Кандидати, які шукають роботу з дітьми шкільного віку, згадують у резюме, що можуть виконувати домашні завдання і пояснювати незрозумілий навчальний матеріал. Також няні не соромляться перераховувати нагороди, отримані під час попередньої роботи, - наприклад, зазначають перелік грамот і подяк від міської адміністрації. Часто вказують контакти батьків, у яких працювали раніше, адже рекомендації в цій сфері цінуються особливо високо.

Дані були отримані у результаті аналізу бази даних вакансій та резюме Міжнародного кадрового порталу hh.ua у травні 2013 року.

Джерело: Галицький Кореспондент