друкувати


Ігор Лікарчук: Система зовнішнього оцінювання зупинилася у своєму розвитку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-04 11:30:36

Система зовнішнього оцінювання зупинилася у своєму розвитку. Таку думку висловив директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук. Як він відзначає, багато запитань викликає й стан формування Банку тестових завдань.

"Нещодавно керівництво Українського центру оцінювання якості освіти заявило про існування кількох десятків тисяч завдань у Банку. Можливо, так воно і є. Але доти, доки в тестах зустрічатимуться завдання, що використовувалися в минулі роки, фактологічні та текстологічні помилки, всі розмови про Банк тестових завдань будуть міфом. Якби банк працював, тести б укладалися комп’ютером, а не окремими людьми, всі завдання мали б хороші психометричні показники, вони б забезпечували об’єктивні виміри рівня знань. Як відомо, цього немає", - підкреслив І.Лікарчук.

"Щодо запровадження різнорівневих завдань, то це лише невелика частина того, що можна й потрібно зробити для розвитку системи зовнішнього оцінювання. Але важливо знати, що сам по собі цей крок ситуацію не врятує. Система зовнішнього оцінювання зупинилася у своєму розвитку. Незмінними з 2006 року залишилися технології проведення оцінювання й укладання тестів, адміністрування, визначення результатів, забезпечення конфіденційності тощо. Ті, кого це цікавить, давно пізнали всі сильні й слабкі сторони цієї системи", - вважає він.

"Якщо в перші роки існування ЗНО не було іншого варіанта, як використання однакових тестів для усіх категорій абітурієнтів, нині очевидно, що такий підхід не відображає зростаючих вимог вишів до якості відбору абітурієнтів. Іншими словами, для тих, хто вступає на факультет англійської філології, потрібний один тест із англійської мови, а для вступників на факультет права - інший. Однак про таке "диво" навіть не доводиться мріяти. Тож для оцінки ситуації в системі зовнішнього оцінювання дуже влучно підходить українська приказка "Застрягли, як собака на перелазі". Є серйозні побоювання, що цей "перелаз" ми можемо й не здолати. Подальша маргіналізація системи неминуче призведе до її краху. Але, можливо, воно так і задумано", - вважає директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук.

Джерело: Освітній портал