друкувати


Доведено позаземне походження староєгипетських прикрас

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-31 03:30:37

Британські учені встановили, що залізні прикраси віком більше п'яти тисяч років, знайдені недалеко від міста Аль-Гірза в Єгипті, були зроблені з метеорита. Дослідження артефактів опубліковане в журналі Meteoritics & Planetary Science.

Висновки учених базуються на аналізі артефактів за допомогою скануючого електронного мікроскопа і комп'ютерного томографа. Дослідження показало, що в прикрасах міститься до 30% нікелю, що характерно саме для металевих метеоритів. Крім того, в структурі металу була виявлена так звана видманштеттенова структура - характерний малюнок з крупних кристалів, які формуються при повільному охолодженні усередині астероїдів.

Дев'ять металевих намистин, що стали предметом дослідження, належать до Герзейської культури, - дуже давнього періоду історії навіть за мірками Єгипту. Ця культура існувала в четвертому тисячолітті до нашої ери. Проте, перші відомості про отримання заліза в регіоні належать лише до VII століття до нашої ери, а більш давні залізні артефакти в Єгипті вкрай рідкісні. Результати дослідження дозволяють припустити, що й інші подібні вироби отримані з метеоритів шляхом чеканки.

Джерело: Освітній портал