друкувати


Латка тут і латка там...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-31 12:30:30

Залою прокотилося помітне пожвавлення, коли голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, головуючи на засіданні колегії ОДА у понеділок, оголосив про розгляд передостаннього питання порядку денного - стан ремонту та утримання автомобільних доріг на Прикарпатті.

Дорожники - в шанцях, бо матеріалу нема.

Заступник голови Служби автомобільних доріг в області Олександр Голод доповідь розпочав зі статистики й підсумків інвентаризації стану доріг, проведеної після зими. За його словами, на початок весни ремонту потребували 70 відсотків доріг державного значення та 80 - місцевого.

- Крім того, 114 кілометрів державних доріг і понад 400 кілометрів місцевих зазнали суцільних руйнувань і їх неможливо відновити шляхом ямкового ремонту, - зазначив О. Голод. - Така ситуація склалася переважно через те, що 70 відсотків прикарпатських доріг побудовано понад 30 років тому з улаштуванням чорнощебеневого покриття методом просочення і сьогодні вони вже не витримують ні інтенсивності руху, ні навантажень.

Він додав, що через хронічний брак коштів нормативні строки проведення капітальних і поточних ремонтів на всіх дорогах - і державного, і місцевого значення - відтерміновані у три-чотири рази. А через повені останніх років 100 відсотків коштів, що виділяли на будівництво і капітальний ремонт шляхів на Прикарпатті, та значну частину грошей, передбачених на поточні ремонти, переспрямовували на ліквідацію наслідків стихії.

Як пояснив О. Голод, через затяжну зиму і недостатні ліміти фінансування дорожникам не вдалося до

1 травня, як передбачалося, залатати всі ями на дорогах державного значення. Нині для цього залучено сім дорожньо-експлуатаційних дільниць, Івано-Франківське дорожньо-експлуатаційне управління й вісім райавтодорів. І залежно від наявності матеріалів щоденно задіюють на дорогах від 10 до 32 ремонтних бригад.

Ці цифри, озвучені заступником голови Служби автомобільних доріг в області, викликали у М. Вишиванюка запитання, яке він адресував залі, зокрема головам райдержадміністрацій, - чи бачив хтось на наших дорогах таку велику кількість бригад? Голова Верховинської РДА Василь Гондурак відповів, що дорожники "сидять у шанцях". І уточнив: "Бо нема матеріалів". А голова Косівської РДА Ярослав Шинкарук відповів, що наразі їх у районі ще не було.

- Ви вже написали, звітуючи до себе у Київ, що відремонтували 680 кілометрів доріг, - звернувся тоді голова облдержадміністрації до доповідача, коментуючи надану Службою довідку про виконання ремонтних робіт. - А якщо говорити поправді, то робота ваша незадовільна. і взагалі цікавий підхід до ремонту доріг. Десь там ями посередині траси залатали, десь тамѕ Зробили б дорогу від івано-Франківська, наприклад, до межі з Тернопіллям. Або з івано-Франківська до Надвірної. Але ніде системного ремонту немає. Якщо говорити відверто, то стан доріг у нашій області найгірший в Україні.

Михайло Вишиванюк поінформував членів колегії і запрошених про те, що облдержадміністрація звернулася з цього приводу до Кабінету Міністрів з проханням, аби на Прикарпаття приїхала фахова комісія, оцінила стан доріг і дала свої рекомендації, як виправити становище. "Бо без допомоги, серйозної допомоги з Києва нам не обійтися", - підкреслив він. Наразі комісія завершила практичну частину роботи на Івано-Франківщині і, повернувшись до столиці, працює над узагальненнями і висновками.

- Але поки буде акт, то ми очікувати і сподіватися на нього одного не будемо. Є пропозиція ухвалити наступне рішення: визнати роботу всієї дорожньої служби області незадовільною. Але сьогодні кадрових рішень не приймати, а дати їм можливість до 1 липня виправити ситуацію і завершити ремонт усіх державних доріг, включаючи і дорогу на Косів, Верховину, Надвірну, Ворохту. А також на Снятин - у Заболотові взагалі армаредон, здається, вже вічний, - вніс пропозицію до проекту рішення колегії ОДА М. Вишиванюк, яку підтримали члени колегії.

"Будівельник на чверть ставки хати не збудує..."

Докладніше зупинимося ще на одному питанні, розглянутому на колегії. Мова йде про хід виконання розпорядження облдержадміністрації "Про затвердження Комплексної програми заходів з легалізації заробітної плати в Івано-Франківській області на 2013-2014 роки".

- Є певні зрушення, - зазначив насамперед у доповіді в. о. начальника головного управління Міндоходів України в Івано-Франківській області Віктор Рахміль. - Впродовж лютого і березня в області виявлено 951 особу, яка працювала без легального оформлення трудових відносин. Це майже втроє більше, ніж торік. Більше того, якщо пригадуєте, у нас 33 відсотки юридичних осіб від їх загальної кількості платили найманим працівникам зарплату, нижчу за мінімальну. За останні два місяці нашої роботи їх кількість скоротилася майже на 230, або ж до 24 відсотків.

Зауваживши, що у створеної згідно з розпорядженням ОДА обласної комісії наразі ще немає останніх результатів роботи за квітень, але вони, найімовірніше, будуть вагомими, В. Рахміль відразу ж перейшов до проблем, на подоланні яких належить зосередити спільні зусилля.

- На жаль, у Болехові, Івано-Франківську, Долинському, Рожнятівському та Косівському районах кількість юридичних осіб, які платять найманим працівникам зарплати менші, ніж мінімальні, досить високий - від 27 до 30 відсотків, - зазначив він. - Хотів би взагалі привернути увагу голів райдержадміністрацій до рівня зарплат, які платять підприємства і підприємці. Їх розміри за нашими спільними з головним управлінням Пенсійного фонду в області підрахунками відрізняються від даних статистики. Бо ми не враховуємо ні бюджетників, ні релігійні та громадські організації, ні партії. Лише суто бізнес. і якщо в середньому по області найманим працівникам роботодавці платять 2 550 грн на місяць, то в Косові, за цими даними, - 1 370 грн, у Коломийському районі - 1 525 грн, у Снятинському - 1 642 грн, Рогатинському - 1 771 грн, а в Тлумацькому - 1 946 грн. За великим рахунком, тут є над чим працювати.

Як і було домовлено на останньому засіданні комісії з легалізації заробітної плати, складено рейтинг райдержадміністрацій та виконавчих комітетів міст обласного підпорядкування, в якому враховано показники і сплати податків з доходів фізичних осіб, і кількість виявлених нелегальних працівників, і розмір середньої зарплати. Як повідомив В. Рахміль, найвищі зарплати, за даними Пенсійного фонду, платять робітникам і спеціалістам підприємці й підприємства Богородчанського, Галицького, Долинського і Надвірнянського районів. А до п’ятірки аутсайдерів першого рейтингу потрапили Калуський, Косівський і Тисменицький райони та Калуш й іІано-Франківськ.

Голова Косівської РДА Ярослав Шинкарук, взявши слово, зауважив, що, на його погляд, така оцінка є не зовсім об’єктивною і висловив аргументи, чому саме так вважає. За його словами, варто було б взяти до уваги і те, що Косівський район нині за кількістю підприємців посідає третє місце в області - після івано-Франківська і Калуша, а це відповідно породжує й певні складнощі. і додав, що середній заробіток найманих працівників на Косівщині за даними районної комісії з легалізації зарплат, значно більший і становить 2 800 грн.

- Ми надсилаємо вам інформацію і списки з тим, аби ви бачили, що роботодавці пишуть, що їхні працівники працюють на 0,5, на 0,25 тарифної ставки. Та будівельник на 0,25 ставки не вибудує будинок. і адміністратор чи офіціант у ресторані на 0,25 ставки не працює. Він трудиться цілий день. Тому ми ці цифри об’єктивно не приймаємо, - зі свого боку зазначив В. Рахміль.

Михайло Вишиванюк, у чомусь погоджуючись із Я. Шинкаруком, все ж таки зауважив, по-перше, що в цьому випадку всі поставлені в однакові умови, - що Косівщина, що Богородчани. А по-друге, важливіше, власне, інше. "Думаю, що ми достатньо повно відкрили цю проблему, - підкреслив голова облдержадміністрації. - А підсумки підіб’ємо після завершення півріччя. Подивимося, хто як виправив ситуацію".

Члени колегії облдержадміністрації розглянули ще п’ять важливих питань. Зокрема заступники голови облдержадміністрації Олег Гусак і Роман іваницький доповіли про підсумки роботи паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства під час затяжної минулої зими й про завдання щодо підготовки до наступного опалювального сезону, про організацію літнього відпочинку та оздоровлення дітей й про дотримання законодавства щодо захисту їхніх прав і свобод, передусім інвалідів. Начальник головного управління Пенсійного фонду України в області Анатолій Назаров і його перший заступник Валерій Семанишин розповіли про заходи, яких вживають для погашення заборгованості суб’єктів господарювання перед ПФУ, а директор департаменту соціальної політики ОДА Ярослав Лаган - про взаємодію органів виконавчої влади і громадських ветеранських організацій у справі поліпшення соціального захисту ветеранів війни.

У роботі колегії облдержадміністрації взяв участь і представник Адміністрації Президента України Сергій Снопков.

Джерело: Газета "Галичина"