друкувати


У щурів очі рухаються в протилежних напрямках

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-30 11:30:14

Учені встановили, що навколишній світ двоїться в очах щурів.

Про це свідчать неузгоджені рухи їх очних яблук. Такий висновок міститься в статті німецьких фізіологів з Інституту біологічної кібернетики товариства Макса Планка, опублікованої в журналі Nature.

Щоб зрозуміти, як щури бачать світ, дослідники встановили на їх голови крихітні камери вагою біля одного грама. Камери реєстрували найменші рухи щурячих очей, а учені відзначали, куди повертається їх голова. Виявилось, що хоча будовою зорових нервів щурі принципово не відрізняються від людини, їх зір працює абсолютно інакше.

У людей очі рухаються узгоджено, і коли ми дивимося на який-небудь предмет, обидва ока повертаються в його бік. Це дозволяє мозку поєднувати зображення, що надходять від пари очей, в єдину тривимірну картину. Якщо одне око повернене хоча б на один градус інакше, ніж інше, то картина навколишнього світу у людини починає двоїтися.

У щурів же, як показали спостереження, очі одночасно можуть рухатися в протилежних напрямах. При цьому по горизонталі розбіжність між зоровими осями лівого і правого ока у щурів досягає 40 градусів, а по вертикалі - 60. Це означає, що щури майже напевно бачать відразу два зображення.

Автори роботи пов'язують таку особливість зору щурів з необхідністю рятуватися від хижих птахів. Оскільки щурі рухають очима у різних напрямах, при будь-яких поворотах голови їх поле зору залишається максимально широким. Це допомагає їм вчасно дізнаватися про появу хижака в небі.

Джерело: Освітній портал