друкувати


Івано-Франківськ може стати першим соціотехнополісом в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-29 11:30:07

В Івано-Франківській облдержадміністрації проведено всеукраїнський круглий стіл на тему: "Перспективи створення та популяризації соціотехнополісу в Україні".

Учасники заходу - члени Спостережної ради, члени правління та директори регіональних управлінь Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву", заступник голови Івано-Франківської ОДА та заступники міського голови міста Івано-Франківська, експерти міжнародних організацій та діячі громадських організацій обговорили можливості створення ноосистеми "Соціотехнополіс" в межах міста Івано-Франківська.

"Встановлено, що Івано-Франківськ має низку передумов для успішного створення "міста в місті" - відокремленого комфортного середовища для життя й роботи з найсучаснішою соціальною інфраструктурою та розвиненою мережею комунікацій. Реалізація такого проекту є важливою для нашого міста, оскільки дасть змогу забудовникам зосередитися на розбудові приміської території. Також, зважаючи на наявність в межах міста Хриплинського промислового вузла - великої інвестиційної технозони, - доцільно говорити та працювати над його розбудовою та зокрема саме над будівництвом соціотехнополісу, акцент якого повинен зосереджуватися на розвитку як соціальної інфраструктури, так і на можливості ефективного впровадження техніко-технологічних інновацій. Таке поєднання створить комфортне середовище для проживання і працевлаштування молодих сімей та одиноких молодих громадян в межах окресленої території з найсучаснішою соціальною інфраструктурою та розвинутою мережею комунікацій", - прокоментував заступник голови облдержадміністрації Руслан Гусак.

"Є надія, що робота із започаткування нововведення з допомогою держави загалом і Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву зокрема могла б розпочатися з Прикарпаття, а Івано-Франківськ міг би стати пілотним у реалізації проекту", - зазначив Руслан Гусак.

Олександр Кулик, директор Івано-Франківського регіонального управління Фонду у свою чергу додав: "Створення соціотехнополісу - це ініціатива Івано-Франківського регіонального управління ДСФУ "Державний Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву". Власне, дану ініціативу ми оформили документально і внесли у програму, яка затверджена обласною радою. Над проектом ми працюємо вже близько трьох років, а зараз ми максимально наблизилися до втілення ідеї не лише на папері. Проблемою Івано-Франківська та інших міст такого класу є відтік молодих кадрів, людей, які могли б продукувати додану вартість як інтелектуальну, так і фактичну, для міста. Тому ми вважаємо, що потрібно віднайти таку модель, яка б давала людині можливість отримати перше робоче місце і стале житло".

При цьому, на думку учасників "круглого столу", реалізовуючи ідею будівництва соціотехнополісу, варто звертати увагу на близькість існуючої земельної ділянки до Івано-Франківська - міста, у якому є значна концентрація вищих навчальних закладів різної професійної орієнтації, помітна частка молоді у демографічній структурі населення, наявність нереалізованого освітнього, наукового, кадрового, інвестиційного потенціалів, значна активність місцевої влади в реалізації різного роду соціальних проектів. Саме це і є тими передумовами, на яких потрібно зосереджуватися реалізаторам проекту.

Джерело: Галицький кореспондент