друкувати


Нацбанк повідомляє, що Україна має в золотовалютих запасах більше 36 т золота

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-28 04:30:02

У золотовалютних резервах Національного банку України накопичено близько 36,1 тонни золота станом на 1 травня цього року, повідомляє прес-служба НБУ.

"За роки незалежності України Національним банком накопичено понад 36 тонн монетарного золота. І за цим показником ми займаємо 47 місце у світі серед інших держав", - констатувала заступник голови Нацбанку Віра Ричаківська.

За її словами, одним із шляхів поповнення золотовалютних резервів є купівля у населення банківських та дорогоцінних металів через територіальні управління Нацбанку.

"НБУ пропонує населенню ринкові, конкуретні ціни. Операції не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб", - підкреслила В.Ричаківська і додала, що інформація про закупівельні ціни розміщується на офіційному сайті Національного банку.

Нині територіальні управління НБУ, що купують банківські метали у мірних зливках та брухт дорогоцінних металів, мають сучасні ваговимірювальні прилади та обладнання, яке забезпечує точність проби, маси та оцінки цінностей.

Завдяки змінам до Податкового кодексу України, які набрали чинності у 2012 році, теруправління НБУ значно збільшили купівлю дорогоцінних металів у вигляді брухту в населення. Зокрема, у порівнянні з 2011 роком, в 2012 р. надходження золота до Національного банку України зросло у 28 разів, срібла - у 12 разів.

"Придбані у населення банківські та дорогоцінні метали доводяться Національним банком України до вимог, що пред'являються до монетарного золота у стандартних зливках, та зараховуються до золотовалютних резервів", - пояснила заступник голови НБУ.

Джерело: Укрінформ