друкувати


Овочі для організму - мов віник для оселі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-27 12:30:25

Безпричинна слабкість, головні болі, роздратування через дрібниці та відсутність апетиту... Ці знайомі багатьом із нас симптоми не завжди свідчать про хворобу.

У поганому самопочутті, передчасному старінні та багатьох патологіях слід звинувачувати внутрішнє сміття, тобто - зашлакованість організму.

Фахівець зі здорового способу життя Максим Іванчук каже, що основна причина нездужання та в’янення нашого організму - вільні радикали. Тобто продукти розпаду, які полонять організм внаслідок неправильного харчування: особливо загрожують любителям смаженої, "штучної" їжі з хімічними домішками. Величезна кількість токсинів оселяється в людському тілі й за посередництва забрудненого повітря: особливо це актуально для мешканців великих міст.

Вільні радикали - затяті вороги людства, оскільки руйнують величезну кількість клітин, послаблюють організм, знищують імунітет.

Лікар-імунолог Олександра Кочук пояснює, що необхідні для життєдіяльності речовини надходять двома системами: травною та дихальною. Кінцеві продукти обміну білків, жирів та вуглеводів покидають наше тіло з допомогою дихання, сечі, шкіри та кишківника. Чим інтенсивніше працюють клітини - тим більше кінцевих продуктів обміну. Їх називають шлаками організму, а також - токсинами. У першу чергу накопичуються у сполучній, жировій, кістковій тканинах, м’язах, органах (нирках, печінці, кишківнику, легенях).

Токсини надходять до організму також через шкіру та слизові оболонки, адже перебувають у повітрі, воді, продуктах і всьому, що нас оточує. В організмі осідають нітрати, пестициди, хімічні стимулятори, оксиди та солі важких металів, барвники, консерванти, радіонукліди, ліки...Неабияку роль відіграють сонячне випромінювання, електромагнітні хвилі. Усі ці чинники призводять до дисбалансу фізіологічних функцій.

Якщо організм вщерть зашлакований, зникає апетит, постійно хочеться пити. Людина прагне фізичного та психологічного спокою. Дають про себе знати хронічна втома, головні болі, деколи нудить. З’являється алергія, нежить, без причин підвищується температура тіла, внаслідок ураження слизових починається кон’юнктивіт. Шкіра на обличчі та тілі також страждає: тьмяний колір, сухість, запалення сальних залоз краси не додають, людина виглядає старшою за свій вік.

Якщо не виводити шлаки, вони уражають внутрішні органи та призводять до виразки шлунка, гастриту, коліту, стенокардії, інфаркту й навіть - онкологічних захворювань.

Дієтолог Борис Скачко наголошує: якщо видільна система працює погано - не всі продукти в організмі розщеплюються повноцінно. З допомогою крові надходять до органів, завдання яких - вимітати сміття з нашого тіла. 70% токсинів виводить печінка, 20% - нирки, шкіра та легені - лише 10%. Вони добре працюють за умови правильного харчування.

Найважливіше - уникати закрепів. Вранці необхідно внутрішньо очиститися. Тобто піти в туалет. Організм активізує свою роботу о 5-7 ранку, але відвідати "відхоже місце" можна й пізніше. Головне - відразу після пробудження, адже якщо продукти розпаду залишатимуться у вашому тілі до обіду, вечора або ще гірше - декілька днів, згниють та потраплять у кров. Про те, що токсини не виводяться, свідчить пігментація на обличчі. Найчастіше коричневі плямки оселяються біля губ - в ділянці нижньої щелепи. Жінки маскують їх з допомогою косметики, а насправді потрібно... вчасно ходити в туалет.

Для цього важливо щодня споживати клітковину, яка міститься в продуктах рослинного походження. Регулярно потрібно з’їдати 400 г овочів (картопля - не рахується). Добову норму становить півбанки вінегрету. Найкраще споживати варені, печені, тушковані, але не сирі овочі. Їх можна замінити 600 г фруктів, які називають "віником" для організму. Найкраща зброя проти вільних радикалів " - вітаміни С, Е та цинк. Бажано споживати їх не у таблетованій формі, а разом зі свіжими продуктами.

Організму потрібні білки, але їх краще споживати в першій половині дня. Не варто надто "налягати" на червону рибу та м’ясо: ці продукти залишають велику кількість шлаків. Важливе значення має режим харчування. Якщо їсти чотири-п’ять разів на день невеликими порціями - "засміченість" вам не загрожує.

Частину токсинів виводять нирки з допомогою поту та сечі. Для цього потрібно пити достатньо рідини: соків, компотів, чаїв, у пригоді стане й суп. Звичайна вода - рафінований продукт. Якщо її вживати багато - вона стоятиме у шлунку й заважатиме травленню. Бажано уникати газованих напоїв.

Людям, які палять, зловживають алкоголем, більшість часу проводять у закритому приміщенні (особливо - у панельному будинку), токсини загрожують у першу чергу. Затримка шлаків в організмі призводить до того, що після 30 років кожного десятиліття їхня жертва буде обзаводитися двома-трьома новими діагнозами.

Джерела вільних радикалів:

  • автомобільні вихлопи
  • стрес
  • паління
  • брудне повітря
  • мікрохвильові печі
  • телевізор
  • випромінювання з комп’ютерних екранів
  • вплив сонячного світла (ультрафіолетове випромінювання)
  • інсектициди та пестициди у продуктах харчування
Джерело: Високий Замок