друкувати


IQ людини можна визначити за 1-2 хвилини - твердять психологи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-25 11:30:18

Значення IQ людини і загальний рівень її інтелектуальних здібностей можна визначити за одну-дві хвилини за допомогою простого візуального тесту, що визначає здатність людини "фільтрувати" і пригнічувати рух об'єктів на задньому плані, заявляють психологи в статті, опублікованій в журналі Current Biology.

"Ми з'ясували, що люди з високим IQ володіють особливим візуальним сприйняттям світу. Так, їх зір "розбірливіший" у порівнянні з іншими людьми. Вони перевершують конкурентів при спостереженні за невеликими рухомими об'єктами, але при цьому украй погано справляються з відстежуванням великих предметів, чий рух можна сплутати з "рухом фону", - заявив Дуе Тадін (Duje Tadin) з Рочестерського університету (США).

Тадін і його колеги дійшли такого висновку, проаналізувавши результати серії психологічних експериментів, у рамках яких добровольці розглядали відео і намагалися визначити, в яку сторону рухаються смужки. Деякі відеоролики була досить простими, з крупними об'єктами, тоді як на інших смужки були відносно невеликих розмірів.

Зіставивши результати експерименту з IQ добровольців, учені дійшли неочікуваного висновку - між ними був прямий й украй сильний взаємозв'язок. Так, чим вище був IQ, тим швидше учасники справлялися зі складними завданнями. Парадоксальним чином, у випадку з простими завданнями спостерігалася зворотна ситуація - розумні добровольці справлялися з ними набагато гірше, ніж люди з середнім або низьким IQ.

За словами авторів статті, такі результати могли пояснити тим, що мозок людей з високим IQ дуже ефективно пригнічує фоновий рух і сприйняття "зайвої" інформації. Це одночасно дозволяє їм краще сприймати дрібні деталі і швидше обробляти інформацію, але "засліплює" їх при спостереженні за крупними об'єктами, які легко сплутати з фоном. Тадін і його колеги відзначають, що цей факт можна використовувати для швидкої оцінки IQ і вивчення того, як працює мозок розумних людей.

Джерело: Освітній портал