друкувати


В Івано-Франківську пройшов традиційний ярмарок лози

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-24 04:30:33

Традиції виноградарства впевнено повертаються в Галичину - з легкої руки обласного клубу "Виноградарі Прикарпаття". Минулої неділі в Івано-Франківську пройшов традиційний ярмарок лози.

Тренд сезону - посадити виноградник. Плекати якийсь один сорт - моветон. "Варто добирати лозу так, щоби виноградник дарував грона від липня до жовтня", - відзначив голова клубу "Виноградарі Прикарпаття", франківський виноградар з 20-річним стажем Дмитро Семенів. Можливість така є - в клубі вирощують саджанці 30 сортів столового винограду, який достигає у наших широтах уже наприкінці літа.

Перед тим, як рекомендувати лозу іншим, виноградарі апробують її в різних умовах кілька років. "Ми постійно відбираємо найкращі для нашої місцевості сорти винограду - за термінами і періодичністю плодоношення, смаком, стійкістю до хвороб і холоду. І тільки тоді черенкуємо лозу на саджанці", - повідомив учасник клубу, виноградар з Франківська Ігор Остапович.

Один із найпопулярніших виноградів у клубі - "Гарольд". Цей сорт зеленого винограду з яскравим мускатним смаком має півкілограмові грона і наливається в останній декаді липня. Він так полюбився виноградарям, що серед них виокремилася група, яка жартома називає себе «гарольдистами». До їх когорти охоче приєднуються франківці, які експериментують із лозою. Цього року на ярмарку шукали передовсім "Гарольд". Більше ста саджанців цього сорту від різних виноградарів клубу "розмели" за першу годину торговиці.

"Якщо закладати комплексний виноградник, щоби ягоди дозрівали поступово упродовж другої половини літа й усієї осені, то варто зупинитися ще й на таких сортах, як "Плевен", "Ювілей Новочеркаська", "Єлена", "Киш-миш рожевий". Це ранні столові сорти з добрими смаковими якостями, які "приходять" у серпні", - пояснив заступник голови клубу Михайло Лучин. З середніх за терміном достигання наші виноградарі рекомендують "Вікторію", "Арочний", "Аркадію". "Серед пізніших непогано себе зарекомендував "Молдова", - демонструє фото виноградар з Городенківщини, заступник голови клубу з напряму виноградарства Богдан Гаморак. - Грона цього винограду вдаються вагою до півтора кілограма. І можуть зберігатися до новорічних свят".

Для покупців саджанців учасники клубу під час ярмарку надавали консультації з садіння і догляду. "За потреби можемо виїхати на місце і допомогти посадити виноградник, а також патронуватимемо його впродовж першого року вирощування", - додав пан Гаморак. Більше - на сайті клубу http://clubvp.if.ua.

Джерело: Галицький Кореспондент