друкувати


Унікальний засіб від раку мозку виявили фізики

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-24 02:30:08

Фізики з Інституту Макса Планка (ФРН) протестували холодну плазму (іонізований газ) і хіміотерапію на агресивних пухлинах мозку, гліобластомах.

Виявилось, обробка плазмою або гальмувала розмноження клітин раку, або робила їх чутливими до ліків. Учені вважають, що це початок нової комбінованої терапії.

Зазвичай після виявлення гліобластоми людина живе трохи більше року. Менше 16% пацієнтів живуть більше трьох років. Стандартний підхід припускає сканування, видалення пухлини, променеву і хіміотерапію. Якщо навіть лікування допомогло, великий ризик повторного виникнення раку. Більш того, 40% пацієнтів хіміотерапія не допомагає.

Треба сказати, плазма вже добре себе зарекомендувала в експериментах з бактеріями, грибками, вірусами, спорами. Патогени вмирали, а здорові тканини в цілому не страждали. Що стосується протиракового ефекту, плазма дає надію на знищення резистентних ракових клітин.

Учені спеціально виростили клітини раку (звичайні та резистентні). У порівнянні з однією лише хіміотерапією, плазма в комбінації з ліками дозволяла зупинити зростання клітин. Вона гальмувала клітинний цикл, тому окремі клітини не могли себе клонувати. Резистентність плазма не викликала.

Джерело: Освітній портал