друкувати


Що таке "ідеальна тканина для літа"?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-23 05:30:10

Дослідники з Університету Каліфорії-Девіс (США) зуміли знайти нове застосування технологіям, що активно використовуються при створенні мікрогідравлічних пристроїв і біочіпів.

Поєднання відштовхуючих воду (гідрофобних) і всмоктуючих вологу (гідрофільних) волокон дозволило виготовити тканину, яка сама відводить рідину в потрібному напрямі. На офіційному сайті університету із посиланням на публікацію співробітників у журналі Lab on а Chip повідомляється про те, що розробка може знайти застосування для пошиття одягу.

Одяг з нової тканини не просто пропускатиме водяну пару між волокнами і відводитиме піт за рахунок капілярних властивостей ниток. Гідрофобні ділянки, як пишуть дослідники, самі направлять краплини у бік гідрофільних ниток, які виведуть вологу на зовнішню поверхню. Гідрофобність поверхні, як підкреслюється в повідомленні, забезпечує збереження сферичної форми краплин, а сферична форма, у свою чергу, допомагає перекачувати рідину.

Дослідники пояснили, що звичайні нитки після намокання вже перестають ефективно проводити вологу, а їх розробка продовжує перекачувати воду за рахунок додаткового тиску, що створюється усередині крапель силами поверхневого натягнення. Якби поверхня не володіла гідрофобними властивостями, то замість крапель утворився тонкий шар вологи, проте на гідрофобній поверхні рідина сама збирається крупними краплинами.

Стверджується, що подібні краплини тут же переміщаються через тканину без її намокання і тому зшитий з нового матеріалу одяг обіцяє залишатися сухим навіть при інтенсивних тренуваннях або під час роботи при підвищених температурах.

Лабораторія Micro Nano Innovations, де працюють автори винаходу, займається у першу чергу біомедичними пристроями, біочіпами.

Джерело: Освітній портал