друкувати


Одна краплина крові може визначити вік людини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-21 11:30:27

Голландські дослідники говорять про розробку нового методу встановлення віку особи за допомогою лише однієї краплини крові.

Новий тест передбачається використовувати для розслідування злочинів. Учені з Університетського медичного центру в Роттердамі говорять, що нова слідча техніка допоможе поліції та слідчим встановити вік загиблих, а також потенційних злочинців.

Нова техніка покладається на аналіз вмісту в крові так званих Т-клітин або клітин імунної системи людини. Ці ж клітини відповідають за боротьбу організму людей з різними бактеріями і вірусами, що потрапляють ззовні.

За словами вчених, коли Т-клітини виробляються, вони модифікують власний ДНК, щоб успішніше боротися із зовнішніми чинниками і патогенами. У процесі модифікації деякі частини ДНК залишаються непотрібними для Т-клітин, причому вони продовжують існувати, але фактично не використовуються.

Саме за кількості таких "непотрібних" ланцюжків ДНК можна порівняно точно встановити вік людини. Створені зараз технології дозволяють встановити вік особи з максимальним відхиленням в 9 років, проте велика частина відхилень не перевищує 3-4 років. "Ми знайшли спосіб використання цього "непотрібного" продукту для визначення реального віку особи за мінімальною кількістю крові", - говорить мікробіолог Манфред Кайсер.

За його словами, був знайдений точний механізм залежності між кількістю фрагментів ДНК у клітинах і віком. За допомогою цієї розробки поліцейські відомства можуть істотно скоротити цикл розслідувань злочинів.

Джерело: Освітній портал