друкувати


В Україні дефіцит медсестер

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-16 01:30:34

Сто тисяч медсестер не вистачає в Україні. Через непрестижність професії та низьку зарплатню охочих важко працювати в лікарнях небагато.
 
На одну медсестру припадає 30 пацієнтів. За день вона ставить десятки крапельниць.
 
До того ж, ця професія небезпечна – через ризик заразитися тяжкими хворобами.
 
Про це йшлося на 4-му міжнародному конгресі медсестер, який розпочався у Ялті. Підняти престиж професії медсестри, змінити хибну думку про її другорядність – і є головною метою конгресу, сказав його почесний президент, директор центру дитячої кардіології України Ілля Ємець.
 
Він нагадав, що медсестринство виникло саме на півострові під час Кримської війни. Наступного року професія відзначатиме 160-річчя.
 
Її традиції та сучасний досвід на конгресі обговорюють медичні сестри з України, Туреччини, Казахстану та Південно-Африканської Республіки.
 
"У нас професія медсестри, як і в усьому світі, небезпечна через професійні хвороби, але в Південній Африці дуже шанована. Останні 10 років зарплата постійно зростає. Наші медсестри високо сертифіковані, тож на них є великий попит навіть у Великій Британії, Канаді та Австралії", - розповіла медсестра з ПАР Зинобія Рама Дайя.

Джерело: ТСН