друкувати


Чи можуть світлодіодні лампи привести до сліпоти?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-15 04:30:14

Згідно нових досліджень, проведених іспанськими вченими, широковживані екологічно чисті світлодіодні лампочки можуть пошкодити очі.

Дослід, проведений Мадридським університетом Комплутенсе, показало, що дія світлодіодів може завдати непоправної шкоди сітківці людського ока, пише Mail Online.

Це пошкодження спричиняється високим рівнем випромінення, що є у "синій смузі" світла, який вони видають.

Сітківка - це світлочутлива тканина, яка відповідає за виявлення світла і в свою чергу, дозволяє вам бачити.

Доктор Селія Санчес-Рамос пояснила, що світло від ЛЕД лампочок, походить від короткохвильової, високої енергії синього і фіолетового закінчення спектра видимого світла.

Вона сказала, що тривалий, безперервний вплив світла може бути достатнім, щоб пошкодити сітківку ока людини.

"Стан проблеми погіршується, бо люди живуть довше, а діти використовують електронні пристрої з раннього віку, особливо для шкільних занять," - Санчес-Рамос сказала ThinkSpain.com. "Очі не призначені дивитися прямо на світ - вони створені, щоб побачити світло."

Її коментарі, частково базуються на її дослідженні 2012 року, яке було опубліковано в журналі Фотохімії та Фотобіології.

Дослід показав, що випромінювання світлодіода завдало значної шкоди людським пігментним епітеліальним клітинам сітківки в пробірці.

Деякі експерти закликають, щоб у світлодіодах були вбудовані фільтри, щоб не було синіх відблисків.

Це вже не перший раз енергозберігаючі ліхтарі привертають до себе пильну увагу громадськості з міркувань безпеки. Компактні флуоресцентні лампи були піддані критиці за високий рівень ртуті, що вони містять, а також за ультрафіолетове випромінювання вони можуть видавати.

Санчес-Рамос додала, що сучасні люди мають відкриті очі приблизно 6000 годин на рік, і піддаються впливу штучного світла в більшості того часу.