друкувати


Позитивні емоції призводять до переїдання

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-15 11:30:26

Переїдання пов'язане з позитивними емоціями. Про це заявили співробітники університету Маастріхта (Нідерланди).

До цих пір вчені пов'язували переїдання з поганим настроєм, депресією, відчуттям самотності та тривожністю. Проте нове дослідження показало, що "щасливі їдці" більш схильні до вживання шкідливої їжі, ніж "сумні". Саме тому вони частіше страждають на ожиріння.

Учені відзначають, що під час стресових ситуацій їжа дійсно полегшує душевні переживання на нетривалий час. За деякими даними, в 75% випадків переїдання винні негативні емоції. Так, в ході експерименту фахівці вирішили з'ясувати, з чим це пов'язано і залучили до роботи 87 студентів. Вони оцінили їх харчові звички і психічне здоров'я. Далі їм запропонували поглянути епізоди з фільмів, що викликають позитивні ("Містер Бін"), нейтральні (документальний фільм про рибалку) і негативні емоції ("Зелена миля" - сцена зі стратою).

Після перегляду добровольцям запропонували перекусити калорійною їжею (чіпси, шоколад) і учені вимірювали вживання калорій після кожного епізоду. За словами авторів, у студентів, що відчувають позитивні емоції, відзначався високий рівень вживання калорій. А ось сумні учасники, навпаки, не мали схильності до переїдання.

"Це відкриття може допомогти у лікуванні ожиріння. Воно підкреслює важливість впливу позитивних емоцій на переїдання, що в більшості випадків не враховується", – говорять учені.

Дослідження учених опубліковане в онлайн-версії журналу Appetite.

Джерело: Освітній портал