друкувати


Щоденна вівсянка на сніданок ... шкідлива для кісток

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-14 02:30:03

Вівсянка для кожного відома як надзвичайно корисна каша в усіх сенсах, яку варто їсти якомога частіше.

Проте, недавні дослідження гастроентерологів та дієтологів показали, що постійно їсти вівсянку не просто не потрібно, а ні в якому разі не варто, так як це може бути надзвичайно небезпечним для здоров'я.

Учені з Австралії дійшли висновку, що корисні якості вівсянки працюють тоді, коли її вживають без зайвого фанатизму.

Дієтологи звертають увагу, що корисна властивість вівсянки полягає в тому, що вона обволікає слизову шлунка, нормалізуючи в результаті його роботу.

Саме тому вівсяні пластівці є для багатьох ідеальним продуктом для здорового харчування. Вівсянку рекомендується їсти протягом двох тижнів, тоді вона допомагає стабілізувати вагу, привівши організм у тонус. Незважаючи на такі позитивні якості вівсянки, у неї, на жаль, є і "темна" сторона.

Не секрет, що до складу вівсянки входить фітинової кислота є речовина, що затримує всмоктування кальцію в кишечнику. Крім того, що кислота не дозволяє кальцію нормально засвоїтися, так вона ще й сприяє його вимивання з кісток людини.

Втім, через озвучених застережень не варто повністю відмовлятися від вівсянки, так як вона є унікальним джерел мікроелементів і вітамінів, які необхідні нашому організму. А ось зменшити обсяги її вживання все ж не завадило б, кажуть медики.

Фітинова кислота

Що стосується небезпечної фітінової кислоти, то вона міститься не тільки у вівсянці, а й у всіх зернових, деяких бобових і навіть овочах.

Цікаво, що більша частина фітину зосереджена в певних органах рослин, якщо бути точніше - то велика частина в насінні. Невелика її кількість є у вегетативних органах, наприклад, в коренеплодах і коренях, в листі.

На сьогодні добре відомо, що фітин знижує біодоступність не тільки кальцію, але і фосфору, цинку, магнію, а також багатьох інших речовин. Їх вивільнення відбувається в ході гідролітичного розщеплення ефірних зв'язків кислоти фітазами рослинного, тваринного або ж мікробного походження.

Джерело: Биржевой лидер