друкувати


Тривалість життя собаки залежить від його розміру

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-14 01:30:31

Вельми поширена думка, що вік собаки можна визначити, помноживши роки його життя на сім людських.

Однак, стверджують дослідники, реальна формула розрахунку є набагато складнішою. Річ у тім, що, як правило, дрібні породи живуть довше, ніж великі, передає Raut.

Так, у йоркширського тер'єра тривалість життя буде довша, ніж у вівчарки. У великих собак термін досягнення дорослого віку може забрати два роки, але після цього вони можуть прожити лише чотири або п'ять років.

Отже, хоч маленький собака старший за великого у віці до двох років, до того часу, як він досягне п'ятирічного віку, малий стане молодшим за великого.

Доктор Кейт Криві, доцент кафедри терапії в Університеті штату Джорджія (США) заявив, що маленькі собаки досягають скелетної і репродуктивної зрілості раніше, ніж собаки великих порід. Але як тільки вони досягнуть цих показників, їхня тривалість життя стає більшою.

Тому розрахунок собачого віку відповідно до людського є складним рівнянням, у якому враховують вік, розмір і породу, і вирізняють різні етапи життя тварин.

Протягом перших трьох років цифра відповідає розміру тварини. Для маленьких собак: 12,5 роки за людський рік протягом перших двох років. Для середніх собак: 10,5 роки за людський рік протягом перших двох років. Для великих собак: 9 років за людський рік протягом перших двох років.

Потім для собак старших трьох років беруть до уваги тип породи. Для бульдога, наприклад, це значення множать на 13,42, для німецької вівчарки - на 7,84, для такси - на 4,32.

Джерело: Освітній портал