друкувати


Учені виявили чинник старіння

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-13 04:30:42

Учені виявили в гіпоталамусі систему взаємодіючих білків, пов'язаних зі старінням організму. Робота медиків з Медичного коледжу імені Альберта Ейнштейна (Einstein College of Medicine, New York, США) опублікована в журналі Nature.

Виявилось, що гіпоталамус - область мозку, що контролює метаболізм і репродукцію організму, - запускає процес старіння. Фізіолог Доншен Цай (Dongsheng Cai) і його колеги з'ясували це, простеживши за зміною активності NF-kВ - чинника транскрипції, контролюючого експресію генів імунної відповіді, апоптозу і клітинного циклу. Цей білок активується у відповідь на такі форми стресу, як реактивні форми кисню або дію ультрафіолету, і пов'язаний з виникненням запальних і аутоїммунних реакцій.

Цай і його колеги встановили, що активність NF-kВ в гіпоталамусі старіючих мишей набагато вища, ніж у молодих. Щоб перевірити, чи дійсно цей чинник транскрипції пов'язаний зі старінням всього організму, учені провели ряд експериментів: вони упорскували в клітини мікроглії (допоміжні клітини центральної нервової системи, що знищують інфекційні агенти) мишей активатор та інгібітор NF-kВ.

Гризуни, що отримали ін'єкцію інгібітору чинника транскрипції, жили довше і показували менше зниження когнітивної функції й фізичної активності, ніж контрольна група. Тварини, що отримали ін'єкцію активатора NF-kВ, навпаки, жили менше і раніше почали виявляти ознаки старіння - стоншування шкіри, зниження кісткової маси і втрату м'язової сили. Результати експериментів були однакові для самців і самок.

Ще одна група лабораторних тварин як "ліки від старості" отримала ін'єкції білка, що пригнічує виробництво кінази IKK, яка, у свою чергу, активує NF-kВ. Середня тривалість життя таких мишей зросла на 23 відсотки, а мінімальна - на 20%.

Крім того, чинник транскрипції взаємодіє з гонадотропін-рілізінг гормоном, нейтралізуючи його і тим самим знижуючи кількість нових клітин головного мозку і таких, що "вимикають" репродуктивну систему мишей. Ін'єкції гонадотропін-рілізінг гормону уповільнили старіння і спровокували зростання нових клітин мозку.

"Ми отримали науково обгрунтований доказ того, що на системне старіння організму впливають певні тканини", - пояснив доктор Цай. За словами авторів роботи, їх експерименти надалі можуть допомогти отримати ліки, що уповільнюють процеси старіння і появу таких захворювань, як хвороба Альцгеймера.

Джерело: Освітній портал