друкувати


Найбільша писанка і найстаріша в світі паска

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-08 10:30:07

Традиційно чи не найбільшою у світі писанкою вважають коломийську дивовижу. Ця споруда у вигляді пасхального яйця - єдиний в світі музей, побудований у вересні 2000 року спеціально для збереження і експонування великодніх яєць - писанок.

Урочисте відкриття будівлі відбулося 23 вересня 2000 року під час Х Міжнародного гуцульського фестивалю. Архітектурне диво у формі величезного яйця стало візиткою Коломиї і приваблює відвідувачів з усіх країн. Музей володіє колекцією понад 6 000 писанок, представлених з усіх областей України та багатьох країн світу.

У селі Братківцях Стрийського району, що на Львівщині, також встановлено та освячено пам’ятник писанці. У центрі села стоїть велична різнобарвна писанка. Висота пам’ятного знака - 6,5 м, його діаметр - 4 м, а в центрі розміщено Богородицю.

Цікавим є пам’ятний знак писанці на острові Хортиці в Запоріжжі. Пам’ятник встановили на місці відкритого на острові святилища, що датується III-II тисячоліттям до н. е., яке також має контури яйця. Унікальний пам’ятник виконано з матеріалу, доставленого з Янцевського кар’єру, а розписав його художник Леонід Нікітін. Орнамент повторює традиційні українські розписи.

Є пам’ятник писанці і в Румунії - в місті Сучаві. Як свідчить табличка, висота яйця становить

7,25 м, діаметр - 4,60 м, а вага - 1 800 кг. Румуни вважають, що це найбільша писанка в світі.

Однак це неправда, бо найбільше пасхальне яйце - висотою десять метрів - можна побачити в містечку Верревілі (Канада), велику частину населення якого становлять українці. Щороку в липні у цьому містечку відбувається український фестиваль писанки.

Як це не дивно, але канадська писанка була створена як пам’ятник канадській... кінній поліції. історія почалася в 1973 році, коли уряд канадської провінції Альберта створив координаційний комітет з організації в 1974 році святкувань на честь 100-річчя канадської королівської кінної поліції. Комітет запропонував грошову субсидію тому містові, яке захотіло б встановити у себе пам’ятник, і торгова палата міста Верревіль прийняла цей виклик. Пропозицій було багато, але найкращим визнали гігантське пасхальне яйце, що символізує мир і безпеку, яку представники кінної поліції змогли забезпечити першим поселенцям цього регіону та їхнім нащадкам. Якщо не знати, що цими першими поселенцями були українські емігранти з Прикарпаття (тоді Австро-Угорщина), то вибір може видатися більш ніж дивним.

Дизайнерський проект цього пам’ятника виконав програміст, професор Університету Юти Рональд Реш, причому розробка проекту вимагала створення нових комп’ютерних програм. Десятиметрова "Писанка" - це величезна мозаїка, що вміщує 524 зірки, 1 108 рівносторонніх трикутників, вона має 3 512 зовнішніх граней і 177 внутрішніх розпірок та складається із 6 978 деталей. Цю красу вагою близько 2 270 кг виготовлено з уламків літаків. Геометричний малюнок має досить складну символіку. Золоті зірки уособлюють життя і удачу, срібні і золоті трикутні зірки - Трійцю, а охоплює яйце срібна смуга - символ вічності. Але головний символ - це спрямовані до центра зуби срібного вовка, які якраз і є емблемою захисту та безпеки, яку забезпечили піонерам цього краю сили кінної поліції.

Писанка обертається за вітром, як гігантський флюгер, і її видно здалеку на відстані багатьох кілометрів. Обхопити цей шедевр зможуть тільки 20 чоловік, а розбити - хіба що важка артилерія.

У 2010 році в Софійському соборі з’явилося унікальне панно - Пресвята Богородиця, складене із 15 тисяч розфарбованих вручну писанок. Українська художниця Оксана Мась працювала над цією дивовижною мозаїкою майже рік. Писанки для роботи розмальовували по всій Україні - і професійні художники, і друзі, і діти, і черниці. Мозаїчне панно "Погляд у вічність" вагою 2,5 тонни, що зображує очі Діви Марії, створено за мотивами однієї старовинної української ікони періоду бароко.

Цікаво, що ще одинсимвол свята Воскресіння - найстарішу у світі паску - було спечено у 1821 році. Сімейну реліквію зберегла 91-річна уродженка Лондона Ненсі Тітман.

Дивно, однак паска не лише не запліснявіла за стільки років, а й пахне, як свіжа. Більше того, на ній чітко збереглося зображення хреста, який зробив пекар. Відомо й ім’я творця майбутньої реліквії. Кекс (традиційний великодній хліб у британців) спік прапрапрадід Ненсі Вільям Скіннер, який працював булочником.

Сама Ненсі пишається своєю реліквією і готова передати її спочатку своїй дочці, а потім внучці і дуже сподівається, що кекс ще довгі роки зберігатиметься в її родині, переходячи з покоління в покоління.

Паску дуже дбайливо зберігають у спеціальній коробочці й усі вражені цією дивовижною здатністю паски не псуватися вже стільки років.

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА