друкувати


Українці готові проміняти нагріте офісне крісло на роботу в полі, - дослідження

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-30 01:30:23

Більше половини опитаних респондентів не проти залишити офісну роботу і зайнятися ручною працею. Цей тип роботи важливий для розвитку країни, викликає повагу і здатен приносити заробіток. Специфіка роботи руками передбачає гендерні особливості ставлення до неї - чоловіки більше, ніж жінки, схильні до такого вибору. Хоча представники обох статей мають чимало навичок, аби працювати руками. З неофісних професій найбільш до вподоби українцям професія фермера.

Такі висновки зробив дослідницький центр Міжнародного кадрового порталу hh.ua.

Офісна робота викликає у працездатного населення суперечливі відчуття. Приємно займатися інтелектуальною працею в чистому, світлому та безпечному приміщенні. Іще приємніше отримувати за це регулярну і достатньо високу оплату. З другого боку - у період чергової кризи із "нагрітого" місця спокійно можуть звільнити. А декого відверто бентежать результати роботи, які не можна "потримати в руках". Частенько у працівників офісів навіть виникає запитання: чи можна назвати "справжньою" працею сидіння за комп’ютером та розмови по телефону?

З нагоди Всесвітнього дня охорони праці, який відзначають 28 квітня, hh.ua дослідив ставлення "білих комірців" до ручної роботи неофісних професій.

Як виявилося, кожен другий офісний працівник готовий змінити офісне крісло на місце в полі чи біля верстата. Іще майже третина опитаних зробила б це лише у разі крайньої необхідності. І тільки 16% "білих комірців" рішуче заявили: ручною працею вони не займатимуться за жодних обставин.

Коли подібне дослідження проводив російський офіс HeadHunter, виявилося, що росіяни більше цінують свої крісла та ноутбуки. Лише третина офісних працівників Росії погодилися би відмовитися від своєї нинішньої діяльності, віддаючи перевагу роботі руками. А ще майже третина з них ніколи би не хотіли заробляти на життя ручною працею.

Готовність працювати поза офісом різна у жінок та чоловіків. Сильній статі робота в полі чи біля верстата більше до вподоби, аніж прекрасній половині. Жінки майже втричі частіше, ніж чоловіки, не готові проміняти офісну роботу на працю руками. Як зазначає дослідниця гендерних питань кафедри соціології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Тамара Марценюк, жінкам ручної праці вистачає вдома, адже їхній внесок у хатню роботу і працю по догляду за членами родини є значно більшим. Окрім того, ручна робота може містити небезпечні умови праці, тому держава і суспільство намагаються "вберегти" жінок і їхню репродуктивну функцію від виконання цієї роботи. І це замість того, аби реформувати цю роботу і зробити її безпечнішою для усіх - зокрема, і для чоловіків.

Ручну працю українці вважають перспективною. Кожен другий респондент вважає, що вміння робити щось власними руками так чи інакше знадобиться в житті. Четверта частина переконана: уміння в’язати, шити, готувати складні страви чи вирощувати яблука цілком може стати джерелом додаткового заробітку. Іще 20 % офісних працівників вважають ручну працю хорошим способом вижити у часи кризи.

Найбільш привабливими для українських офісних працівників виявилися фермерство, садівництво та городництво. Вочевидь, дається взнаки багаторічний досвід роботи на присадибних ділянках. Що цікаво: робота на землі приваблює і досить молодих офісних працівників, а не лише старшу вікову групу. На другому за популярністю місці - професія кухаря, саме вона була однією з найбільш популярних і серед російських респондентів. На третьому місці - робота кондитера чи пекаря, іще 15 % респондентів не проти попрацювати механіками чи комплектувальниками.

Звісно ж, очевидні гендерні особливості ручної роботи. Фермерство однаковою мірою популярне як серед жінок, так і серед чоловіків. Натомість більш жіночими професіями виявилися професії швачки, кухаря, кондитера та пекаря. Але жінки не проти працювати і комплектувальницями, єгерями і навіть прибиральницями. "Джентельменський набір" неофісної роботи - інший: механік, електрик, автомеханік чи автослюсар, слюсар.

Бажання змінити офісну роботу на ручну працю - небезпідставне. Понад 70% офісних працівників готові до цієї зміни і мають цілий набір різних навичок, які допоможуть прогодувати їх та їхні сім’ї у разі необхідності. Лише четверта частина опитаних не займається ніякою ручною працею, а лише звичними домашніми справами. Чоловіки частіше за все роблять ремонт у помешканні собі або знайомим чи родичам, лагодять електротехніку і займаються городництвом. Цікаво, що 20 % чоловіків відповіли, що смачно готують, зокрема, складні та екзотичні страви. Окрім того, 7% представників сильної статі печуть хліб і виготовляють кондитерські вироби.

Жінки у своїх навичках ручної праці не відстають від чоловіків. Найпопулярніша робота - шиття, вишивання, в’язання. Далі йдуть практики, пов’язані із приготуванням смачної і складної їжі, садівництво, квітникарство, городництво. Десята частина респонденток роблять ремонт, а деякі навіть лагодять електротехніку.

До роботи руками українці ставляться здебільшого з повагою. Лише одиниці опитаних вважають, що працівникам ручної роботи не пощастило. Ручну працю вважають важливою для розвитку країни. 87 % респондентів зазначили, що неофісні професії слід розвивати на державному рівні.

Дані були отримані у результаті опитування, яке відбувалося серед зареєстрованих користувачів сайту hh.ua у квітні 2013 року. В опитуванні брали участь 2788 респондентів, 53 % з яких - чоловіки і 47 % - жінки.

Джерело: ЗІК