друкувати


Рання вагітність удвічі скорочує ризик раку грудей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-29 03:30:24

Робота двох спеціалізованих генів в організмі молодої вагітної жінки захищає тканини молочної залози від розвитку раку, встановили швейцарські вчені, праця яких опублікована в журналі Breast Cancer Research.

"Народження дитини у віці до 20 років скорочує ризик раку грудей наполовину в людській популяції", - йдеться в прес-релізі видавничого будинку BioMed Central.

Рання вагітність захищає від раку. Учені з Інституту біомедичних досліджень імені Фрідріха Мішера (Friedrich Miescher Institute for Biomedical Research) в Базелі встановили, що взаємодія двох генів Wnt і Notch змінилася в тканинах молочної залози у мишей, що дають потомство, в порівнянні з мишами того ж віку, що не мають потомства. Обидва цих гена – протилежні компоненти системи, яка контролює клітинний метаболізм в організмі. Дослідники за допомогою мікрочіпів встановили, що діяльність першого гена, пов'язаного з фемінізацією, була знижена після вагітності, а білки іншого, навпаки, почали виявляти більшу активність.

Рівень взаємодії цих двох генів був постійно змінений у базальних клітинах молочної залози мишей під час вагітності.

"Зниження активності гена Wnt - процес зворотний тому, що відбувається при більшості видів раку, і посилений контроль за роботою Wnt/Notch після вагітності міг би запобігти зростанню тканин, характерному для раку", - говорить провідний дослідник Мохамед Бентайрс-Алдж (Mohamed Bentires-Alj).

Джерело: Освітній портал