друкувати


Ядро Землі виявилось на тисячу градусів гарячіше, ніж вважалося раніше

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-26 05:30:08

Тверде залізне ядро Землі виявилось розігріте до температури в 6 тисяч градусів Цельсія, на тисячу градусів більше попередніх оцінок. Це дозволяє пояснити існування магнітного поля у нашої планети, що було складно раніше, заявляють геологи в статті, опублікованій в журналі Science.

Літосфера Землі складається з трьох шарів - земної кори, мантії та ядра. Вивчення ядра й шарів мантії безпосередньо неможливе на практиці через велику глибину, на якій залягають їх породи. Тому вчені досліджують властивості надр Землі, спостерігаючи за лабораторними експериментами при надвисокому тиску й температурі.

Сімоне Анцелліні (Simone Anzellini) з Комісаріату атомної енергетики Франції в Греноблі і його колеги змогли обчислити температуру твердої частини ядра Землі, простеживши за тим, як поводиться залізо при надвисокому тиску. Для цього вчені розробили оригінальну методику, яка дозволяє "просвітити" сплав усередині камери високого тиску за допомогою синхротронного рентгенівського випромінювання.

Як пояснюють учені, їх методика дозволяє дізнатись агрегатний стан сплаву - чи став він рідким або ж залишається твердим тілом. Подібні відомості необхідні для вивчення поведінки матерії ядра, оскільки температура плавлення й інші властивості заліза кардинально міняються при надвисокому тиску. Група Анцелліні скористалася своєю методикою для вимірювання властивостей шматочка заліза, який був стислий на 2,2 мільйона атмосфер усередині діамантового ковадла і нагрітий до 4,5 тисяч градусів Цельсія за допомогою лазерного променя.

Учені використовували ці дані для обчислення температури в твердій частині ядра, тиск в якій досягає 3,3 мільйона атмосфер. На їх подив, температура усередині нього доходила до 6-6,5 тисяч градусів, що на тисячу більше попередніх оцінок. За словами геологів, нова оцінка температури добре узгоджується з іншими даними про будову планети і дозволяє пояснити те, чому ядро Землі генерує магнітне поле.

Джерело: Освітній портал