друкувати


Тембр голосу асоціюється у людини з конкретними параметрами тіла

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-26 10:30:48

Тембр голосу в свідомості людини асоціюється з певними розмірами тіла, виходячи з них голос вважається приємним або неприємним, встановили британські вчені, праця яких опублікована в журналі PLOS ONE.

Як йдеться в прес-релізі Public Library of Science, в цій галузі людської взаємодії, швидше за все, продовжують діяти тваринні інстинкти. Так, дослідження на птахах і тваринах, проведені раніше, дозволили встановити, що той, хто слухає, може визначити розмір тіла і наміри іншої істоти за частотою, тембром та звуковим коливанням. Наприклад, низькочастотний рик найчастіше означає, що тварина велика, займає домінуючу позицію або готується до атаки, тоді як високочастотні чисті звуки свідчать про менший розмір, покірливість і страх.

У поточному дослідженні вчені під керівництвом доктора І Сю з університетського коледжу Лондона (Велика Британія) запропонували чоловікам і жінкам оцінити привабливість змінених особливим чином голосів. Чоловіча група слухала жіночий голос, тембр якого був змінений так, щоб сигналізувати про маленькі розміри тіла. Учасниці тесту слухали чоловічий голос, який був змінений так, щоб асоціюватися з крупною фігурою.

Чоловіки називали привабливими жіночі голоси з високим тоном, хрипотою і великими інтервалами звукових коливань, які пов'язували з невеликими розмірами тіла. Жінки вважали за краще слухати низький тембр чоловічого голосу з короткими інтервалами, які припускають, що у їх власника солідна фігура. Проте жінки також називали привабливими чоловічі голоси з хрипотою, яка дещо пом'якшувала агресивність, що асоціюється з великими розмірами.

Джерело: Освітній портал