друкувати


Друга міжнародна "Зустріч бджолярів у Карпатах" вдарила на сполох

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-23 12:30:36

Днями завершилася друга міжнародна "Зустріч бджолярів у Карпатах" - науково-практичний форум, який тривав з 12 по 14 квітня на базі лікувально-оздоровчого комплексу "Дружба" неподалік міста Долини.

Українська бджільницька галузь є найбільшою в Європі і входить до чільної п’ятірки світу, а 15-20 вересня вперше в Україні відбудеться 43-й Міжнародний бджільницький конгрес "Апімондії" - міжнародної федерації бджолярських об’єднань (із лат. "апіс" - "бджола"), заснованої ще 1949 року. То чому ж у час, коли європейські країни лише активно відроджують своє бджільництво, а у деяких державах, наприклад, у частині провінцій Китаю, вже не можуть у природі навіть побачити бджіл, учасники прикарпатського бджолярського форуму з України констатували, що практично залишилися "сам на сам зі своїми проблемами" і лише завдяки активності громадських бджолярських спільнот ще дають собі раду? Чому в світі найсучасніших наукових технологій і набутків представники бджолярської міжнародної спільноти б’ють на сполох: бджоли як вид - під загрозою?

У Долину на міжнародний форум "Зустріч бджолярів у Карпатах" з’їхалися до 200 бджолярів - науковців і практиків не лише з усіх регіонів України, а й з Польщі, Словаччини, Болгарії та Росії. А стрижнем спілкування стала науково-практична конференція "Сучасне бджільництво. Технологія утримання бджіл, ветеринарія, апітерапія та реманент".

"Бджола є не лише творінням Божим, а й ще до кінця не пізнаним. У цій комасі людина пізнає гармонію",- виголосив у своєму благословенні учасникам форуму настоятель Преображенського монастиря отців василіан на Ясній Горі в селі Гошеві о. Дам’ян Кастран. Зрештою, і місцина в обіймах карпатських лісів, де відбувалися зустріч бджолярів та виставка-ярмарок бджолопродуктів і пасічного реманенту, своєю красою і господарською доглянутістю сприяла гармонії спілкування. А ефективності перебігу форуму - злагодженість роботи колективу організаторів на чолі з головою асоціації "Підприємці Долинщини" Олександром Кізимою, а також старання Івано-Франківської обласної асоціації розвитку бджільництва "Галичина", ГО "Братство карпатських бджолярів", Долинського районного товариства пасічників, Долинських міськради та райдержадміністрації, обласного осередку ВГО "Братство бджолярів України", асоціації "Туристично-інформаційний центр "Бойківщина".

Богдан ПАРКУЛАБ, голова Івано-Франківської обласної асоціації розвитку бджільництва "Галичина":

- Найвагомішу роль у тому, що вже вдруге відбувся такий бджолярський форум, відіграла однозначно асоціація "Підприємці Долинщини" на чолі з Олександром Кізимою. А тематика "Зустрічі бджолярів у Карпатах" співзвучна з 43-м Міжнародним бджільницьким конгресом "Апімондії", який цього року відбуватиметься вперше в Україні і збере понад 12 тисяч бджолярів з усього світу. Основна мета долинської зустрічі - надати місцевим пасічникам щонайбільше інформації про розвиток бджільництва в сучасних ринкових умовах. Адже не секрет, що нині легше виробити продукцію бджільництва, ніж належно реалізувати її. Західний регіон спеціалізується не так на виробництві меду, як головно на виробництві та реалізації унікального виду карпатських бджіл і бджоломаток та на запровадженні апітерапії - лікування продуктами бджільництва. Але прикро, що вже упродовж кількох років у нас не діють програми допомоги бджолярам. Це був хоч і невеличкий, але стимул, відчуття, як кажуть, ліктя держави. До речі, цей захід у Долині також проводиться автономно, завдяки ініціативним і одержимим людям. Бджоли, між іншим, на 90% працюють для опилення сільськогосподарських культур і лише на 10% - для відтворення продуктів бджільництва. Тож для участі у форумі ми запросили представників і районної, і обласної державних адміністрацій. Звісно, допомогу місцевого керівництва ми відчуваємо. Зокрема, в сприянні нашій участі в різноманітних всеукраїнських ярмарках чи фермерських виставках тощо.

Олександр ГАЛАТЮК, директор Національного наукового центру "інститут бджільництва імені Петра Івановича Прокоповича", професор, м. Київ:

- Розвиток галузі бджільництва в Україні - це і робочі місця, і належні прибутки.

А всі перспективи для цього є.

- А що заважає?

- У світовому бджільництві існує жорстка конкуренція. Але Європа, попри недостатню забезпеченість медом і продуктами бджільництва, не хоче бути просто покупцем, а активно прагне відновити у себе цю галузь. Бджолярі в європейських країнах мають відчутні фінансові дотації. За нашими цінами, наприклад, дотація на один вулик - 70 грн., на лікування бджіл - 100% відшкодування, на придбання бджоломаток і бджолопакетів - 50%, придбання причепів для перевезення - 60% і т. д. На жаль, в Україні такого нема. Європейці думають, як менше завозити чужого, а виробляти своє. Треба і нам це враховувати. Ми ж маємо величезний потенціал. До речі, і наш інститут - єдина державна структура в галузі бджільництва. Але, на жаль, і в Міністерстві аграрної політики, і в обласних управліннях сільського господарства бракує компетентних фахівців у галузі бджільництва, а також - належної дорадчої служби. Бджолярі не повинні блукати у пітьмі. і запровадження таких "Зустрічей у Карпатах" - це добра справа, важливий обмін досвідом. І не лише в межах України. До речі, саме завдяки двом громадським організаціям - "Братству бджолярів України" і Спілці пасічників України - наша країна вперше здобула велику честь приймати в Києві 43-й Міжнародний бджільницький конгрес "Апімондії".

У форматі "Зустрічі бджолярів у Карпатах" учасники форуму побували на недільному богослуженні в Гошівському василіанському монастирі Преображення Господнього на Ясній Горі, відвідали пасіку місцевого знаного бджоляра Володимира Кіса, а для жителів Долини та всіх охочих у приміщенні міської ради академік Н. Клинецький виголосив лекцію "Власні методики застосування продуктів бджільництва з метою забезпечення здоров’я і довголіття людини та регуляції захисних функцій організму".

Володимир ГАРАЗД, міський голова Долини:

- Ми сприяємо бджолярським ініціативам і беремо фінансову участь в їх реалізації. Щороку на день міста в Долині організовуємо свято меду, яке вже стало регіональним і на якому наші пасічники, а також гості з інших регіонів і з-за кордону мають змогу і обмінюватися досвідом, і реалізовувати продукцію бджільництва. А міжнародна "Зустріч бджолярів у Карпатах", яку вже організовуємо вдруге на базі ЛОК "Дружба", - добра нагода для спілкування і бджолярів-науковців, і практиків, укладання угод між бджолярськими школами тощо. і, без сумніву, в часі таких зустрічей кожен має змогу презентувати свої навики або дослідження, а також переймати в інших корисний досвід.

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА