друкувати


Куріння підвищує ризик розвитку ревматоїдного артриту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-23 09:30:51

Куріння сигарет збільшує ризик ревматоїдного артриту, небезпека розвитку цього захворювання зберігається і 15 років після відмови від шкідливої звички, встановили вчені з Швеції, праця яких опублікована в журналі Arthritis Research & Therapy.

Дослідники з Каролінського інституту і Каролінського університетського госпіталю вивчили дані про стан здоров'я 34 тисяч жінок в Швеції у віці від 54 до 89 років, 219 з яких мали діагноз ревматоїдний артрит. Це системне захворювання сполучної тканини призводить до ураження дрібних суглобів і, як наслідок, до інвалідності.

Учені встановили, що навіть невелике число цигарок (від однієї до семи на день) подвоює ризик розвитку ревматоїдного артриту в порівнянні з тими пацієнтками, хто не палив. І чим довше палить людина, тим вище ризик появи хвороби.

Відмова від куріння скорочувала вірогідність розвитку ревматоїдного артриту втричі через 15 років, але все ж таки ризик захворіти і через роки залишався значно вищим, ніж у тих, хто ніколи не палив.

"Відмова від куріння важлива з багатьох причин для збереження здоров'я, включаючи підвищений ризик розвитку ревматоїдного артриту. Але те, що цей ризик зберігається навіть через багато років, після того, як людина кинула палити, ще один явний стимул кинути найшвидше", - говорить автор Данієла Джузеппе, слова якої наводяться в прес-релізі видавничої групи BioMed Central.

Джерело: Освітній портал